Gazdaság 2017. július 4. 12:30

22 ezer agrártámogatási igény érkezett be

22 ezer agrártámogatási igény érkezett be
A tavaly beadott agrár- és vidékfejlesztéssel kapcsolatos kérelmek alapján jogcímenként az országosan kifizetett támogatások 10-15 százaléka jutott Bács-Kiskun megyébe – derült ki a kormányhivatal hétfői sajtótájékoztatóján.

A gazdák által benyújtott kérelmekről és a nekik kifizetett támogatásokról tartott hétfőn sajtótájékoztatót Kovács Ernő kormánymegbízott, és Madari Örs, a kormányhivatal agrár és vidékfejlesztést támogató őosztályának vezetője - számolt be róla a baon.hu. Mint elhangzott: tavalyi évre vonatkozó egységes kérelmek kifizetési határideje június 30-án járt le. Kovács Ernő kijelentette, a 36 jogcímre benyújtott kérelmek 99 százalékát elbírálta a hivatal. Egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy idén már 41-re emelkedett a jogcímek száma.

26 ezer pályázatnál volt szükség hiánypótlásra, míg tavaly ez a szám 47 ezer volt. Mindez annak is köszönhető, hogy az érintettek egyre jobban beletanulnak az igénylésbe, illetve sokan a falugazdászok segítségével készítik el az egységes támogatási kérelmet, és nem az utolsó pillanatra hagyják – hangsúlyozta Kovács Ernő.

Madari Örs elmondta: a számok is megerősítik, hogy Bács-Kiskun kiemelt szereppel bír Magyarország mezőgazdaságában. 10 százalék körül, vagy afölött van minden támogatási jogcímnél a megye részesedése. Így például a területalapú támogatások esetében 197 milliárdot fizettek ki országosan a gazdáknak, ebből 18,7 milliárd jutott a megyére (9,5 százalék), a zöldítési támogatásoknál az országos 112 milliárdból 10,6 milliárdot kaptak a gazdák Bács-Kiskunban (szintén 9,5 százalék). Az egyszerűbb igénylést lehetővé tévő kistermelői támogatás országos 7,2 milliárdos összegének 11,5 százalékát utalta a Magyar Államkincstár megyei gazdákhoz, míg az agrár-környezetgazdálkodási támogatásoknál 13 százalék az arány.

Madari Örs szerint soha nem volt még ilyen gördülékeny az egységes kérelmek elektronikus igénylése, mint idén, a hivatalhoz legalábbis ilyen jelzések érkeztek ügyfelektől, szaktanácsadóktől, falugazdászoktól. Idén a megyéből 471 ezer hektárra igényeltek területalapú támogatást. A 22 ezer kérelemből 2200-nál kellett előzetes egyeztető levelet kiküldeni, helytelen igénylés vagy túligénylés miatt, az ügyfelek a határidőig javíthattak, így a hivatal ügyfélbarát szolgáltatása révén a gazdák komoly szankciót, támogatás-csökkentést úsztak meg – emelte ki Madari Örs.


Milyen ok miatt utasítanak el kérelmet?

A tavaly beadott kérelmek közül összesen az országban 1772 darabot nem zártak le. Ebből 40 megyei területalapú igény, 20-nál lehet szó elutasításról. Ennek oka birtokvita, hagyatéki eljárás esetleg bírósági eljárás lehet, ha ezek lezárulnak, megtörténhet a támogatások kifizetése.


Októbertől indulhat az előlegek kifizetése

Idén országosan közel 177 ezren adtak be kérelmet (megyénkből 22 ezret), csaknem 5 millió hektárra igényeltek támogatást, az igénylések feldolgozása elkezdődött. A MÁK tervei szerint október 16-tól indul majd az előlegek kifizetése.


 

Kövessen minket a Facebookon is!