Kitekintő 2017. július 7. 08:15 Forrás: hvg.hu

Új funkciók a Facebook-on

Új funkciók a Facebook-on
Régóta létező probléma, hogy bárki facebookos profilképét ellophatják és felhasználhatják a csalók, akár úgy is, hogy az illető erről sohasem szerez tudomást. Zuckerbergék megnehezítenék a csalók dolgát.

A kiberbiztonsági szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a Facebook felhasználóinak nagyon óvatosnak és tudatosnak kell lenniük annak kapcsán, hogy mit is osztanak meg magukról a közösségi oldalon. A csalók ugyanis ezekre az információkra lecsapva ellophatják a személyes adatainkat, de a fotóinkkal vagy a személyazonosságunkkal is visszaélhetnek.

A Facebookon ugyan van rá lehetőség, hogy jelentsük ezeket a felhasználókat, ez azonban nem túl hatékony megoldás, hiszen ha nem botlunk bele a konkrét profilba, valószínűleg soha nem tudjuk meg, hogy valaki a világ másik felén visszaél a fényképünkkel. Zuckerbergék ezért egy olyan funkciót fejlesztettek, amivel végre odacsaphatunk a csalóknak.

A Facebook Indiában kezdte el tesztelni a legújabb eszközét, amivel a felhasználók megakadályozhatják, hogy illetéktelenek használják a profilképüket. Az új funkcióval megakadályozhatjuk, hogy bárki megossza vagy letöltse a profilképet, csak a felhasználó és az ismerősei tagelhetik be a fotót, emellett pedig egy külön vizuális elemmel (egy pajzzsal) jelezhetjük, hogy a kép védelem alatt áll.

További okos újdonság, hogy a fotóra különböző vízjeleket is tehetünk, ezzel akadályozva meg, hogy esetleg képernyőkép mentésével lehessen lenyúlni a profilképet. A fejlesztők szerint a beállítások ezek után akkor is élni fognak, ha másik profilképet állít majd be magának a felhasználó.

Hogy Indián kívül mikor jelenik majd meg a funkció, egyelőre nem lehet tudni, de az eddig megszokott menetrend alapján néhány hétre, esetleg pár hónapra lehetünk a globális élesítéstől.

Az erről készült 1 perces videó itt látható. 



 

Kövessen minket a Facebookon is!