Gazdaság 2017. július 8. 10:15 Forrás: magro.hu

Magyar találmány segíthet a jövőben a sertésbetegségek diagnosztizálásában

Magyar találmány segíthet a jövőben a sertésbetegségek diagnosztizálásában
Diagnosztikai kit fejlesztésére több mint 330 millió forint uniós támogatást nyert két Győr-Moson-Sopron megyei cég. A mintegy 554 millió forint költségvetésű projekt célja a sertés reprodukciós és légzőszervi szindróma vírus (PRRSV) gyors diagnosztizálása.

A kombinált eljárás, tesztrendszer kifejlesztése lehetővé teszi, hogy sertéstelepi, azaz helyszíni és laboratóriumi körülmények között is kimutassák a levett mintákból, egy-két órán belül a kórokozókat. A jelenlegieknél így jóval megbízhatóbb vizsgálatok végezhetők el, jobb reprodukálhatóság mellett. Ezzel a projekt hozzá járul többek között az élelmiszerbiztonság, az állattenyésztés és – egészségügy innovatív fejlesztéseihez és lekövethető diagnosztikai alapokat teremt a fertőzések, vírusok kiszűréséhez.

A fejlesztéshez a két konzorciumi tag több mint 210 millió forint önrésszel járult hozzá. A konzorciumvezető a két mosonmagyaróvári vizsgáló-kutató laboratóriummal rendelkező Galenbio Kft., amelynél több mint 30 éve foglalkoznak a sertések fertőző betegségeivel, mint például légzőszervi megbetegedést okozó vírus, a PRRSV kutatásával. De végeznek laboratóriumi élelmiszer- és vízvizsgálatot is, valamint vakcinákat fejlesztenek, illetve gyártanak haszonállatok számára. Az aktív munkatársaik száma 12, az újrónafői székhelyű Carlsbad Research Organization Szolgáltató Kft.-nél 6-an dolgoznak, és elsősorban állatorvosi és diagnosztikai tevékenységgel foglalkoznak.

A tavasszal indult fejlesztés 2 évig tart majd, jelenleg az információgyűjtés, a módszertani beállítás, a sertéstelepekkel való kapcsolatfelvétel, valamint a speciális berendezések, mint például a molekuláris biológiai vizsgálatokhoz szükséges eszközök beszerzése zajlik. Az előkészítés első éve után, jövő tavasszal indulhat majd a prototípus-fejlesztés, ezt a gyakorlatban tesztelni is kell majd.

Egyébként számos eljárás létezik a kórokozók kimutatására, de a célként megjelölt, epitóp-predikción (az immunrendszer ellenanyag-válaszán) alapuló megközelítés, eddigi ismereteik szerint, egyedülálló lehet.  A projekttel arra is törekednek, hogy a sertéstelepeken elvégezhető, meglehetősen korlátozott diagnosztikai lehetőségeket szélesítsék – írta az MTI.

 

Kövessen minket a Facebookon is!