Gazdaság 2017. július 17. 07:30

Borús kilátások a gabonapiacon

Borús kilátások a gabonapiacon
Országosan 20 ­százalékkal becsülik kevesebbnek a kalászosok­ idei hozamát a tavalyihoz­ képest. A különbözetet elvitte a szárazság.

Fotó: MTI - Varga György

A térségben korán vénültek a kalászosok, a szomjazás hamarabb késztette maghozásra a növényeket - számolt be a baon.hu. A becslések szerint összességében legalább ötödével lesz emiatt kisebb a hozam a múlt évi terméshez képest. Az agrárszakmai szervezetek szerint elképzelhető, hogy a gazdaságok többsége veszteséges lesz a búzával. Úgy néz ki, az árak nem ellensúlyozzák a termésbeli kiesést. Jelenleg semmi olyan információ sincs, amire alapozva azt lehetne mondani, hogy a gazdák számára kedvezőbben alakulhatnak majd a felvásárlások. Egyelőre nem tudni, hogy a ­külföldi termés, az év végéig vagy a következő aratásig magtárakban maradt gabona milyen hatással lesz a piaci árakra.

A búza 13, a kukorica csaknem 12 százalékkal lett ­olcsóbb a gabonapiacon az utóbbi egy év alatt. A szemesek túlkínálata egyértelműen látható, a magtárazott készletekre és a leendő termésre nem mutatkozik a korábbiakhoz ­hasonló érdeklődés. Vélhetően a búzaexport sem lendít a keresleten, a kivitel ugyanis évek óta 2 ­millió tonna körül stagnál.

A legtöbb gazda abban a hitben él, hogy a búza ára nem esik tartósan tonnánként 40 ezer forint alá. Remélik­ ugyanakkor, hogy a jó minőségű szemek kompenzálják a terméskiesés ­miatti veszteséget. ­Mások azonban az 50–60 ezer forint­ körüli árakat még a kiváló termény esetén is valószínűtlennek tartják, szerintük ábránd a minőségi búzatermesztés nagyobb jövedelmezősége.
 

 

Nettó termelői árak júliusban (ezer Ft/tonna)
  2016 2017
Étkezési búza 43 42,2
Takarmánybúza 38 41
Árpa 36 35
Kukorica 48 43
Forrás: Agrárgazdasági Kutatóintézet

 
– Az étkezési és a takarmánybúza felvásárlási ára régóta egyre inkább közelít egymáshoz, ezért sok gazda érthetően nem is törekedett a magas minőségi fokú termény előállítására. A jelen­legi árak is őket igazolják, hiszen ha megnézzük a keresletet, e kétféle termény ára között mindössze néhány százalék a különbség. A minőség tehát nemigen ­befolyásolja az eredményt – mondta el véleményét Sipos Pál Kiskunfélegyházán.


A kukorica ára is stagnál

A kukorica piacán hónapok óta szintén csak kisebb változások észlelhetők. Felvásárlási ára most alig haladja meg a tonnánkénti 40 ezer forintot a termesztő telep­helyén. Agrárpiaci jelentések szerint nem túl nagy az érdeklődés a közeli határidős szállításokra, tőzsdei ára alig mozdul. Március elejétől, némi áprilisi ingadozástól eltekintve, tartósan 44 ezer forintért lehetett jegyezni a terményt és hasonló képet mutat a fizikai piac is.



 

Kövessen minket a Facebookon is!