Helyi hírek 2017. július 19. 07:30

Továbbra is ellenőrzik az őstermelői igazolványokat

Továbbra is ellenőrzik az őstermelői igazolványokat
Január elsejétől ellenőrzi az őstermelői igazolvány jogszerű használatát a Kiskunfélegyházi Járási Hivatal az illetékességi területén lévő piacokon, vásárokon és egyéb elárusító helyeken. Az érvényes igazolványt a mezőgazdasági őstermelő köteles sértetlenül megőrizni, jogszabályban meghatározott esetekben és módon, felhívásra - az értékesítés helyszínén is - bemutatni. Tilos az igazolványt másra átruházni, letétbe helyezni vagy biztosítékul használni.

A mezőgazdasági őstermelő az értékesítési betétlapra, negyedévenként bejegyzi azon értékesítésének általa vezetett bevételi nyilvántartása szerinti összesített összegét. Az értékesítési betétlapot az adóév végét követően az értékesítések összegezésével, az üresen maradt sorok áthúzásával le kell zárnia. Érvényes igazolványának birtokában mezőgazdasági őstermelőként, kizárólag azt a saját őstermelői tevékenységéből származó őstermelői terméket értékesítheti, ami szerepel a nyilvántartásban.

Az őstermelői termék értékesítésének helyszínén a mezőgazdasági őstermelő köteles az igazolvány száma mellett az őstermelői termékét vagy az értékesítés helyszínét a „Saját őstermelői tevékenységből származó termék” felirattal a vásárló tájékoztatására alkalmas módon ellátni.

Az ellenőrző hatóság az ellenőrzés során jogosult:

- a termelés és értékesítés helyszínén ellenőrzést tartani,

- a nyilvántartásban szereplő adatok valódiságának ellenőrzésére és az értékesíteni kívánt termékek származásának ellenőrzésére,

- a személyi azonosságot igazoló okmányokat elkérni,

- az őstermelői igazolványt, értékesítési betétlapot és nyilvántartási adatlapot elkérni.


Az ellenőrző hatóság jogosult az igazolványt visszatartani az eljárás jogerős befejezéséig, vagy az igazolványt visszavonni 2 hónaptól 2 évig terjedő időszakra, ha az ellenőrzés során megállapították, hogy az őstermelő tevékenységre vonatkozó adatai eltérnek a nyilvántartásban szereplő adatoktól, egyéni vállalkozói tevékenysége között a nyilvántartásba bejegyzett tevékenység is szerepel, által értékesíteni kívánt vagy értékesített termék mennyisége legalább 10 százalékkal több, mint amennyi a nyilvántartásban szerepel, vagy a saját gazdasága adatai alapján lehetősége van termelni, olyan terméket értékesített vagy kívánt értékesíteni, amit a nyilvántartásba nem jelentett be, rá vonatkozó előírások valamelyikét megszegi.

Ügyintézés helye: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunfélegyházi Járási Hivatala, 6100 Kiskunfélegyháza, Szent János tér 2.

Kapcsolódó jogszabályok: 436/2015. (XII. 28.) kormányrendelet a mezőgazdasági őstermelői igazolványról; 1995. évi CXVII. tv. a személyi jövedelemadóról, 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, előállítás, értékesítés feltételeiről.



 

Kövessen minket a Facebookon is!