Gazdaság 2017. július 27. 07:30 Forrás: magro.hu

Kánikula mellé ítéletidő, ez az idei „sláger”

Kánikula mellé ítéletidő, ez az idei „sláger”
Az utóbbi hetekben tapasztalt rekkenő hősége mellé egy új jelenség is társult, mégpedig az erőteljes, intenzív viharok. Ezek lakóházakban, gépjárművekben, valamint a vetésekben is komoly károkat képesek okozni, így a lábon álló termés nagy veszélyben van ilyen jelenségek esetén.

Azt, hogy az időjárás mennyire képes befolyásolni egy ember életét, igazán csak azok tudják átérezni, akik már vesztették el otthonukat, értéküket, vagy épp termésüket egy-egy időjárási kár miatt. A mezőgazdaság egy olyan ágazat, amely nagyon érzékeny az időjárás alakulására. Ha beköszönt egy váratlan jégverés, nincs az a precíz technológia, amely megállíthatja a pusztítást.

Idén tavasszal is így indult az év: csak reménykedhettünk, hogy a hirtelen tavaszi felmelegedés utáni fagyoknem tették tönkre teljesen az idei termést. Majd miután már lenyugodtak a kedélyek, a szabadföldi gazdálkodókon volt a reménykedés sora. Az aratás megkezdését ugyanis sokan halogatták, köszönhetően a heves viharoknak.

Érdekesség, hogy nálunk a legnagyobb károkat ott okozzák a viharok, ahol egyben a leginkább kedvezőek a körülmények a növénytermesztésre. Jellemzően az Alföld a leginkább veszélyeztetett, mert a sík földfelszín miatt ezek a területek teljesen védtelenek.

A károk persze nem csak az Alföldön, az egész országban jelentősek. A szántóföldi növények közül leginkább a búza és a repce szenvedett. Jellemzően a viharok megtépázták a kalászok szárát, a jég pedig kiverte a szemeket a földre. A búzatermés 10 százaléka az előzetes becslések szerint tönkrement, ez pedig jelentős drágulást hozhat magával a búzapiacon.

A szántóföldi növények mellett az éppen érő gyümölcsök is megsínylették a zord időjárást. A kajszibarack, a meggy és az alma minősége is lényegesen romolhat az ítéletidő következménye miatt, a mennyiségi veszteségekről nem is beszélve. Az orkánerejű szél a barackföldeken „millió” ágat tört le, az érő gyümölcsöket leszakította a fákról, az erős esőzések pedig a meggyet tizedelték meg.

A biztosítások elvileg segítséget nyújthatnak a gazdálkodóknak, de a magas vagy magasnak gondolt biztosítási díjak sokakat eltántorítanak ettől. A bebiztosítottság sokszor csak a nagyvállalatoknak adatik meg. A kistermelők pedig jóformán egyik napról a másikra élnek.

Nekik is érdemes azonban végigböngészni a támogatási lehetőségeket, mert több díjtámogatott lehetőség is létezik. Hátulütőjük azonban ezeknek a konstrukcióknak, hogy általában csak 30 százalékos hozamcsökkenést meghaladó károknál vehetők igénybe.

A tanulság ebből az, hogy mindig számítani kell a károk bekövetkezésére és valamilyen módon fel kell készülni azok megoldására.



 

Kövessen minket a Facebookon is!