Gazdaság 2017. augusztus 3. 15:00 Forrás: magro.hu

5 millió tonna búza került a tárolókba

5 millió tonna búza került a tárolókba
Az előzetes várakozásoknál magasabb, 4,7 tonnás hektáronkénti termésátlaggal zárult az őszi búza betakarítása az országban. A terület 99 százalékán már befejeződtek a munkálatok, a gazdálkodók 5 millió tonna búzát hordtak tető alá.

Jobb évet zártak a hazai búzatermesztők, mint azt előzetesen várták. A megjósolt 4,6 tonnás hektáronkénti terméshozam helyett elérték a 4,7 tonnát hektáronként, az össztermés pedig meghaladta az 5 millió tonnát. Ezzel bőven fedezhető hazánk éves, 1,2 millió tonnás kenyérgabona-szükséglete.

A hozam és a minőség persze megyénként eltérően alakult. Békésben például nem érte el a hektáronkénti terméshozam a 4 tonnát sem. Ez azért is érdekes, mert pont ez a megye híres a búzatermesztéséről, mégis itt teljesítettek a termelők átlagon alul. Jellemzően a többi, búzatermesztéséről ismert megye hozama is negatívan alakult idén az ország többi részéhez képest.

Az össztermés 65 százaléka takarmány minőségű, a maradék pedig étkezési búza lett. A kártétel nem volt jelentős, elsősorban a pockok tépázták meg a termést, körülbelül 200 ezer tonna kárt okozva.

búza ára elég alacsonyan alakul: minőségtől függően 38-52 ezer forintért kínálják terményüket a termelők. Csak a teljes kép kedvéért: az árpát 35-42 ezerért, a repcét pedig 91-103 ezer forintért adják tonnánként.

Az aratás következő állomása a napraforgó és a kukorica lesz. Előbbiből 2,7 tonnás hektáronkénti terméshozamot várhatunk, míg kukoricából a cél a 9 millió tonnás össztermés. 



 

Kövessen minket a Facebookon is!