Kitekintő 2014. június 21. 14:24 Forrás: orientpress.hu

Nyeregszemle negyedszerre

Nyeregszemle negyedszerre
A lovakról és a lovasokról szól a hétvége a Hortobágyon. Immáron negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Nyeregszemle, az ország egyik legnagyobb lovas fesztiválja, az idén a Hortobágyi Lovasnapokkal karöltve. A maga nemében egyedülálló rendezvénynek a 300 éves múltra visszatekintő hortobágyi Mátai Ménes ad otthont. A lovas produkciókon kívül érdekes előadások, szórakoztató és családi programok várják az érdeklődőket a hétvégén a magyar pusztán.

A közel fél évszázados múlttal rendelkező Hortobágyi Lovasnapok és a néhány éve indult Nyeregszemle ebben az évben házasságot kötött. Az első közös rendezvényt a hétvégén rendezik meg. A Hortobágyi Lovasnapok az elmúlt évtizedekben a térség meghatározó és országhatárokon átívelő ismertségű rendezvényévé nőtte ki magát, amelynek célja a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra múltjának és jelenének megismertetése és népszerűsítése.

A néhány éve megrendezésre kerülő Nyeregszemle egyedisége, hogy az első és a mai napig az egyetlen olyan lovas találkozó az országban, ahol a résztvevők lóháton, vagy fogaton érkeznek, akiket az idén a Hortobágyi Nonprofit Kft., s annak Mátai Ménese lát vendégül.

A rendezvény rendkívül színes programkínálatot nyújt, ahol a látogatók közelebbről megismerkedhetnek hazánk különböző lovas hagyományaival és kultúrájával. A találkozó jellegzetes programjai a lóval, szekérrel, fogatokkal történő felvonulás, lovas- és fajtabemutatók, témaspecifikus kiállítások, szakmai előadások és fórumok, csikós- és fogathajtó versenyek, parádés lovasbemutatók, ügyességi játékok és lovas vetélkedők, lovas felvonulás, melyek összességében a teljes magyar lovas kultúrát bemutatják. A rendezvény egyik csúcspontja a szombati Seregszemle, a Szent Korona felvezetése és a lovas mise lesz, 3-400 lovas kíséretében.

A három napos programsorozat ideje alatt országos népművészeti és kézműves kirakodóvásár, gyerekfoglalkozások és táncház is várja a látogatókat, a lovaglás szerelmeseit. A Pusztai Állatpark egész napos kézműves foglalkozással és szamaragolással várja a vállalkozó kedvű felnőtteket és gyerekeket egyaránt.

A Nyeregszemle döntőjére vasárnap kerül sor, amikor is kiderül, ki lesz a Hortobágy bajnoka. A rendezvényre több ezer embert és 4-500 lovast várnak.

Kövessen minket a Facebookon is!