Gazdaság 2017. augusztus 14. 12:30 Forrás: magro.hu

Büntetés jár a permetezés be nem jelentéséért

Büntetés jár a permetezés be nem jelentéséért
A permetezés egy olyan mezőgazdasági munka, amit szigorú szabályok mellett kell végezni, mivel a művelet során veszélyes szereket alkalmaznak. Ez akár az egészségre is káros lehet a kijuttatás pillanatában. Ezért kell bejelenteni a telekszomszédnak az esetleges, motoros permetezést, ennek hiányában büntetés jár!

Környezetvédelmi és egészségügyi szempontból sem pozitív dolog a növényvédő szerek elsodródása, ami a permetezés során jellemző jelenség. Főleg, ha a kelleténél nagyobb a légmozgás. Kertben, egyszerű háti permetezővel történő munkavégzés esetén a jelenség nem olyan erőteljes, mint motoros permetező használatakor. Ez ugyanis nagyobb területen szórja szét a permetszert, és ha még a szél is tovább viszi, akár a szomszédok is kaphatnak a vegyszerből. Ebből pedig súlyos egészségügyi problémák is adódhatnak. Ezek elkerülése érdekében hozták létre tavaly azt a rendeletet, amely előírja, hogy minden, motoros permetező géppel végzett munkálatot előre be kell jelenteni a szomszédoknak.

A rendeletről nem szabad megfeledkezni, idén is hatályban van, és aki nem tesz eleget kötelezettségének, az mélyen a zsebébe nyúlhat. Az előírás egyébként lakott területekre vonatkozik, lakott területnek pedig az számít, ahol a tulajdonosok az év valamely szakaszában életvitelszerűen tartózkodnak.

A tájékoztatásról nincsen megszabott formula. A permetezést végző dönti el, milyen módon jelzi a munkálatokat a szomszédoknak: szóban, írásban, vagy esetleg mindkét formában. A tájékoztatás elmaradása első alkalommal nem jár büntetéssel, többszöri mulasztás viszont pénzbírságot is eredményezhet.

 

Kövessen minket a Facebookon is!