Helyi hírek 2017. augusztus 14. 10:30 Forrás: 168ora.hu

Sztrájkra készülnek a vasutasok

Sztrájkra készülnek a vasutasok
Csoportos létszámleépítésre készül a MÁV Utasellátó központ vezetője, több mint ötven vasutas, többségében hálókocsi kalauzok, étkezőkocsikon szolgálatot teljesítő szakácsok, felszolgálók elbocsátását tervezik. Emiatt kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett VDSzSz Szolidaritás, de ha ez nem vezet eredményre, szeptemberben sztrájkot hirdetnek – közölte a szakszervezet.

A VDSzSz Szolidaritás a törvényes kereteken belül mindent elkövet azért, hogy tagjai, a vasutas munkavállalók ne kerülhessenek utcára, ne váljanak munkanélkülivé, így családjuk és önmaguk megélhetését ne segélyekből, könyöradományokból lehessen csak ideig-óráig biztosítani – írják.

A csoportos létszámleépítés legalábbis érdekes a MÁV-nál, a cég ugyanis komoly munkaerőhiánnyal küzd, ami lassan a működést is veszélyezteti. A pályaudvarokom már hangosbemondón is megpróbálnak munkatársakat toborozni. A nagy létszámhiábny ezek szerint az Utasellátót nem érinti.

Vagy mégis? Bárány Balázs, a VDSzSz Szolidaritás alelnökének a VDSzSz honlapján megjelent nyilatkozata szerint ugyanis „többször szóvá tettük a különböző tárgyalásokon, hogy tarthatatlanok azok a munkáltatási viszonyok, amelyek az Utasellátónál uralkodnak. 24 órán túli szolgálatokra vannak vezényelve önként a munkavállalók, hogy mást ne említsek, amiről még a MÁV-Start is elismeri, hogy jogellenes. Ennek ellenére tűrik ezt a gyakorlatot, hivatkozva arra, hogy a vállalat érdekei ezt kívánják.”

 

Kövessen minket a Facebookon is!