Helyi hírek 2017. augusztus 16. 07:30

Területvédelmi önkéntes tartalékos szolgálatra vár jelentkezőket a honvédség

Képgaléria
Területvédelmi önkéntes tartalékos szolgálatra vár jelentkezőket a honvédség
A Magyar Honvédség átalakítja és megújítja az önkéntes tartalékos rendszerét. Ennek új elemeként a helyi közösségekre építve hozta létre az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formát. A rendszer fejlesztése kapcsán a tervek szerint járásonként - így Kiskunfélegyházán is - egy századnyi területileg illetékes tartalék erőt hoznak létre. A területvédelmi egységbe 18 éves kortól a nyugdíjkorhatár eléréséig minden lokálpatrióta jelentkezhet, akinek fontos a honvédelem és érdeklődik a katonai szolgálat iránt, és nem szeretne az otthonától távol szolgálatot teljesíteni. Az önkéntes szolgálat mellett a jelentkezők megtartják civil foglalkozásukat, és mindennapi életvitelük sem csorbul - tájékoztatta lapunkat Nagy Viktor alezredes, a Bács-kiskun megyei önkéntes területvédelmi tartalékos egység parancsnoka.

Az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szervezet szükség esetén helyben biztosít kiképzett, felkészített, alkalmazható erőt. Fontos, hogy ne legyen a megyénkben olyan település, amely nem rendelkezik tartalékos katonával, bizonyos létszámú kiképzett katonai erővel.

A felkészítések alkalmával olyan kiképzést, képzettséget, tudást kapnak a tartalékosok, amely a helyi közösség védelmi (honvédelmi, katasztrófavédelmi) képességét növeli. Miután protokolláris feladatai is lesznek a tartalékos katonáknak, jelenlétük emelheti helyi szinten is az ünnepi megemlékezések, koszorúzások színvonalát.

A tartalékosok felkészítése és szükség esetén az alkalmazásuk helyben történik, tehát alapvetően a járásban, esetleg a megyén belüli utazással valósul meg foglalkoztatásuk évente összesen 20 napban – mondta el Nagy Viktor.

Fontos körülmény, hogy a szolgálatra a kormányablakokban, a járási hivatalokban vagy a megyeszékhelyen lévő toborzó irodában is lehet jelentkezni. Emellett kapcsolatba lehet lépni a toborzó szervekkel, sőt regisztrálni is az interneten keresztül a www.iranyasereg.hu oldalon. A regisztrációs lap kitöltése és a toborzó irodába történő eljuttatása jelenti a katonai szolgálatra történő jelentkezést. Leadható a polgármesteri hivatalokban kijelölt ügyintézőnél, a kormányablakokban, vagy elküldhető e-mailben: [email protected], illetve postai úton: MH KIKNYP 1. KIÉI 6000 Kecskemét, Lunkányi János u. 1. szám alá. Jelentkezhet minden nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező, büntetlen előéletű és cselekvőképes magyar állampolgár, a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig. A regisztrációs lap elérhető még a megyei toborzó iroda ügyfélszolgálatán (Kecskemét, Lunkányi János u. 1.), valamint a kormányablakokban, és a www.iranyasereg.hu weblapon is.

Az önkéntes területvédelmi tartalékos katonai szolgálatra jelentkezőnek a kézi lőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltétele és vizsgálata szerinti II. típusú alkalmassági vizsgálaton kell részt venniük. A vizsgálatot a jelentkező személy háziorvosa is elvégezheti, ha van foglalkozás-egészségügyi alkalmasság-vizsgálatra szóló képesítése. Ellenkező esetben foglalkozás-egészségügyi képesítéssel rendelkező szakorvos végzi. A vizsgálat költségét a Magyar Honvédség fizeti.

A jelentkezők a szerződéskötéskor 30 ezer forintot kapnak, évente pedig rendelkezésre állási díjban részesülnek. A behívások idején megkapják a munkahelyükön járó bért is. A szolgálat teljesítése nem csökkenti a szabadságolás idejét. A honvédség a munkáltatónak is kompenzálja az ezzel járó költségeket – tette hozzá az önkéntes területvédelmi tartalékos egység parancsnoka.

s.r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!