Helyi hírek 2017. augusztus 16. 13:00 Forrás: termeszetbaratikor.network.hu

Ma van a Hontalan állatok világnapja

Ma van a Hontalan állatok világnapja
A Hontalan Állatok Világnapját 1992 óta tartják, az amerikai ISAR (International Society for Animal Rights) ekkor rendezte meg az első augusztus esti gyertyafényes megemlékezést a hontalan állatokért. Az eredetileg minden év augusztusának harmadik szombatjára eső Világnap idejét később augusztus 16-ra tették.

Az emberi társadalom nagyon sok állatot – a legnagyobb számban kutyákat és macskákat – háziasított, ámde ezzel kötelezettség is jár. A hontalan, kidobott, elzavart állatokra kívánják felhívni ezzel a nappal (is) a figyelmet, és ezzel együtt az ember felelősségére.

És nem csak azzal tehetünk sokat, hogy alaposan megfontoljuk egy állat megvételét, befogadását és az ezzel járó felelősséget, kötelezettséget (és nem utolsó sorban a sok örömet), hanem azzal is, ha mindezeket átgondolva merünk dönteni az ellenkezőjéről is, hogy nem tartunk háziállatot.

Sokat tehetünk azzal is, ha az állatmenhelyeket támogatjuk. Például a félegyházit.

A Hontalan Állatok Világnapjának célját a már sok helyen és sokszor emlegetett Exupery idézetnél jobban nem lehet megfogalmazni: „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél”.


 

Kövessen minket a Facebookon is!