Gazdaság 2017. augusztus 24. 10:30 Forrás: magro.hu

A szőlőárakban is érezhető lesz az áprilisi fagyok hatása

A szőlőárakban is érezhető lesz az áprilisi fagyok hatása
A tavaszi fagyok a szőlőágazat helyzetét is jelentősen befolyásolták, mégis, jó termésben bíznak a gazdálkodók. Várhatóan mintegy 400 ezer tonna szőlő kerülhet le idén a tőkékről, ebből pedig 3 millió hektoliter seprős újbor készülhet el. A szőlőárak pedig a szokottnál magasabban alakulhatnak.

400 ezer tonna szőlő teremhet idén az országban, amelyből 3 millió hektoliter újbor készülhet

Már munkába lendültek a hegyközségek és elvégezték az előzetes becsléseket azzal kapcsolatban, mekkora termés várható idén Magyarország szőlőtermő területein. A fürtszám és fürttömeg alapján végzett előrejelzések szerint összesen 410 ezer tonna szőlőt tudnak betakarítani a termesztők 2017-ben, amelyből körülbelül 3 millió hektoliter újbor készülhet.

A termésre – és majd később mutatjuk, az árakra is – befolyással voltak az áprilisi fagyok, de alapvetően jól vészelték át a hideg napokat a tőkék. Voltak borvidékek, ahol szinte semmilyen kár nem érte a szőlőt, máshol azonban – egyes fajták esetében – jelentős károkat is okoztak a késői fagyok. Mivel a szüret sok helyen csak pár hét múlva kezdődik el, a becsült termés és a valós terméseredményeket nagyban befolyásolhatja még az addigi időjárás alakulása is. A kilátások azonban pozitívak, jó szezonban bíznak a termelők.

Végül néhány szó az idei szőlőárakról. Az ágazatban tevékenykedők szerint idén 64 és 164 forint között fog változni a szőlő kilónkénti ára attól függően, hogy milyen fajtáról van szó. Az árprognózist a felvásárlóknak és a termelőknek is figyelembe kell venniük és aszerint kell meghatározniuk a felvásárlási árat. Ez a szabály azonban csak azokra a termelőkre és felvásárlókra vonatkozik, akik 10 tonna feletti mennyiségben értékesítenek vagy vásárolnak fel borszőlőt, de szerződésben nem rögzítették az ármeghatározás módját és nem tettek közzé nyilvános árajánlatot.



 

Kövessen minket a Facebookon is!