Gazdaság 2017. augusztus 24. 14:30

Terítéken a vidékfejlesztés

Terítéken a vidékfejlesztés
A megyéből benyújtott jogosult agrár-környezetgazdálkodási kérelmek 95 százalékát támogatták, 22 és fél ezer hektárra mintegy 15 milliárd forintot fizetnek ki – többek között ez is elhangzott a kecskeméti városházán tartott mezőgazdasági és vidékfejlesztési fórumon.

A 2014–2020-as uniós ciklus gazdákat érintő kérdései álltak a XVIII. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórum középpontjában, amelyet az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezett meg keddre a kecskeméti városházára, a Hírös Hét keretében - derült ki a baon.hu írásából

Nagy problémát jelent az öntözés, vagyis annak hiánya, amely a gazdálkodók versenyképességét is negatívan befolyásolja – emelte ki köszöntőjében Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének elnöke. Mint felhívta a figyelmet, a ‘90-es évek előtt 440 ezer hektár mezőgazdasági területet öntöztek, mára ez leesett 90 ezer hektárra. Domján szerint vannak olyan vállalkozók, akik szeretnének öntözni, de nem tudják ezt megoldani a mostani feltételrendszer miatt. A kamarai elnök szerint ezen a téren mindenképpen lazításra lenne szükség, mert például hiába építene ki valaki öntözőrendszert a 20 évre kibérelt földjén, ehhez a tulajdonos hozzájárulása kell, ami nem is megy olyan könnyen, ha az illető időközben mondjuk Kanadába költözött ki.

Folyamatosan fel kell készíteni a mezőgazdasági vállalkozásokat az előttük álló kihívásokra, mindig lesz teendő, amelyre gyors megoldást kell találni – erről már az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár beszélt a fórumon. Kis Miklós Zsolt részletesen bemutatta az 1300 milliárd forintos Vidékfejlesztési Program pályázatait. Az összeg feléről már született valamilyen döntés.

– Nagy nehézségek árán, de elértük, hogy a program több mint felerészben (51,3 százalékban – a szerző) a beruházásokat segítse, míg másik része területalapú, állatszámhoz köthető támogatás. Mindez azért fontos, mert ahhoz, hogy hatékonyabban, versenyképesebben tudjunk gazdálkodni, elengedhetetlen a folyamatos fejlesztés – mondta Kis Miklós Zsolt. Országosan több mint 4400 agrár-környezetgazdálkodási kérelem érkezett be, a jogosult kérelmek 92 százalékát támogatták, és összesen 68 milliárd forintot ítéltek meg. Bács-Kiskun az átlagosnál jobban szerepelt: az 1556 megyei pályázatnak a 95 százaléka kapott zöld jelzést, a támogatott terület nagysága 22 388 hektár, összesen 14,7 milliárd forint érkezik a megyébe ilyen címen. A nyertesek jelentős része ültetvényes, ezen belül is szőlősgazda – emelte ki az államtitkár.

Az élelmiszeripari fejlesztések is jelentős részét adják a programnak. A mezőgazdasági termékek feldolgozását segítő beruházásra országosan 1400 pályázat érkezett be, majdnem 275 milliárd forintos forrásigénnyel. A megyéből eddig, az első szakaszban 41 kérelmet támogattak, ezek közül 24 gyümölcs- és zöldségfeldolgozást, valamint tartósítást céloz meg, 9 húsfeldolgozást, húskészítmény gyártását. Kis Miklós Zsolt nem titkolta, vannak félelmei, hogy ilyen nagy számú gyümölcs- és zöldségfeldolgozó megtalálja-e majd a megfelelő partnerét, de úgy vélte: fél év-egy év múlva ez a pesszimizmus reményei szerint optimizmusba vált.

Augusztus-szeptember folyamán várhatóak a döntések a kertészetek korszerűsítésére beadott pályázatoknál. Bizakodó lehet minden olyan kérelmező, aki üveg- és fóliaház létesítésére, gombaházak, hűtőházak létrehozására, ültetvénytelepítés támogatására kért forrást.
– Még sehol nem beszéltem erről, de el merem mondani, hogy az igények és rendelkezésre álló források ismeretében azok a pályázók, akik átestek a jogosultsági küszöbön, támogatást kapnak, minden pályázat támogatott lesz – jelentette be az államtitkár.

Az állattartó telepek korszerűsítését tervező gazdálkodóknak ennyire jó hírrel nem tudott szolgálni Kis Miklós Zsolt, mivel olyan sok pályázat érkezett be, hogy magasabb pontszámot kell majd meghúzniuk. Mindenesetre az érintetteknek érdemes a napokban megnézniük az ügyfélkaput, és a támogatói okiratot is hozhatja heteken belül a postás.

 

Kövessen minket a Facebookon is!