Gazdaság 2017. augusztus 25. 14:30 Forrás: Földművelésügyi Minisztérium

Visszanyerte hazánk a madárinfluenzától mentes besorolását

Visszanyerte hazánk a madárinfluenzától mentes besorolását
A teljes országra vonatkozó kedvező státusz elismerését követően sorra nyílhatnak újra az egyes harmadik országi piacok a magyarországi élő baromfi és baromfi termék szállítmányok előtt.

Az uniós és hazai jogszabályokban előírtak szerint az utolsó korlátozás alatti területet május 24-én oldotta fel az állategészségügyi hatóság. A belföldi és az Európai Unióba történő kiszállítások ettől kezdve zavartalanul folyhatnak. Az OIE előírásainak megfelelően augusztus 24-étől immár újra madárinfluenzától mentes hazánk teljes területe. Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja valamennyi partnerország illetékes hatóságát a kedvező besorolásról a korábban hozott importkorlátozások feloldása érdekében. Az egyes harmadik országok által hozott döntésekről naprakész információ található a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.

A nemzetközi besorolás változása mellett is fontos hangsúlyozni, hogy az állományok be- és újratelepítésének részletes feltételeit tartalmazó 3/2017-es országos főállatorvosi határozat jelenleg is érvényes, amelyet a hatóság ellenőrizni fog. A baromfikat továbbra is zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt zárt helyen kell tárolni. Az előírás célja, hogy csökkenjen a vadmadaraktól való fertőződés lehetősége.

Tavaly november és idén április között a NÉBIH laboratóriuma összesen 240 baromfiállományban, 200 vadmadárban és 10 fogságban tartott madárban mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza H5N8 törzsének jelenlétét. A betegség Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Veszprém megyei állományokat érintett. Minden, az állategészségügyi intézkedésekkel a járvány során érintett és a vonatkozó előírásokat betartó állattartó kártalanításban részesült. A leginkább sújtott kacsa- és libatartók részére ezen kívül csekély összegű jövedelempótló támogatást dolgozott ki a Földművelésügyi Minisztérium. Az érintett feldolgozók megsegítésére pedig a 1520/2017. (VIII. 14. ) Korm. határozatnak megfelelően jelenleg is folyamatban van egy támogatási tervezet kidolgozása.

 

Kövessen minket a Facebookon is!