Gazdaság 2017. augusztus 28. 13:30 Forrás: magro.hu

A perzselő nyár előre hozta a kukorica betakarítását

A perzselő nyár előre hozta a kukorica betakarítását
A szokottnál korábban kezdhetnek idén dolgozni a kombájnok a kukoricaföldeken. A korábbi aratás azonban nem hoz jó termést: az előrejelzések szerint csak közepes, vagy gyenge hozammal számolhatnak idén a gazdálkodók.

Nem kedvezett az idei nyár a kukoricának. A száraz, forró időjárás szinte előre borítékolja, hogy az ország jelentős részén elmarad a terméseredmény a megszokottól. Az eső hiánya elsősorban a növekedésben hátráltatta a kukoricát. A helyzet azonban nem mindenhol ilyen aggasztó: ahol több volt a csapadék, ott a közepesnél jobb termést várnak a gazdák.

Nagyon heterogén a helyzet az országban. A Dunántúlon van egy-két olyan térség, ahol jobb állapotban vannak a növények. Ahogyan a hajdú-bihari löszhátságon is jó termésben bizakodhatnak a gazdák. Ugyanakkor rekordmennyiségre ott sem számíthatnak – írja a Magyar Idők.

A vetéssel is akadtak problémák, de a legnagyobb bajt a június második felében kezdődött forróság okozta. A növények a nagy melegben nem tudtak rendesen fejlődni. Sőt, ugyanez a meleg okozza azt, hogy a megszokottnál korábban kezdődhet meg idén a kukorica betakarítása.

kukorica ára az elmúlt hetekben nem változott a hazai piacon, az árutőzsdén továbbra is 44 500 forinton van a termény szeptemberi jegyzése. A napraforgóért átlagosan 96 ezer forintot kínálnak tonnánként a magyar árutőzsdén.
 

Kövessen minket a Facebookon is!