Helyi hírek 2017. augusztus 30. 09:30

Biztos hátteret kínál az iskoláknak a tankerületi központ

Biztos hátteret kínál az iskoláknak a tankerületi központ
Közeleg a tanévkezdés. A 77 iskolát működtető Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatóját, Zsámboki Annát kérdezte a baon.hu az új tanévre való felkészülésről, a szűk egy éve működő új tankerületi központ eddig elvégzett munkájáról.

– Tavaly novemberben jött létre a Kecskeméti Tankerületi Központ. Azóta mely fontos feladatokat kellett szoros határidővel elvégezniük?

– Az átszervezés, a tanke­rületi központ kialakítása, a települési önkormányzatok által működtetett intézmények átadás-átvétele a napi operatív feladatok ellátása mellett nem volt könnyű feladat – kezdte mondandóját a baon.hu kérdésére a tenkerület vezetője. – A tanke­rületi központ kialakítását, működtetésének tervezését az alapoknál kellett kezdeni. A KTK működési területe négy járást érint. A Kiskunfélegyházi, a Kiskunmajsai és a Tiszakécskei járásban a konkrét tankerületi feladatellátás és maga a tankerület megszűnt. A hatékony munkavégzés kialakításához elengedhetetlen volt a korábbi négy tankerület eljárásainak egységesítése. A négy járás valamennyi iskolája és a tankerületi központ között heti rendszerességgel működő futárszolgálatot hoztunk létre. A feladatellátás átszervezésével négy osztályt alakítottunk ki, melynek vezetői felelnek a szervezeti egységek közötti összehangolt munka érvényesüléséért. Mindeközben maga a központ is egy új, modern, minden igényt kielégítő helyre költözött – a kecskeméti egyetem Tudósházába. A települési önkormányzatok által működtetett intézmények működtetésének átadás-átvételéről szóló megállapodások, szerződések határidőre elkészültek, aláírásra kerültek. A KTK összesen 47 intézményt, illetve tagintézményt vett át működtetésre.

– A korábbi iskolafenntartó Klikkel kapcsolatban szinte csak panaszt lehetett hallani az iskolák részéről. Milyen a kapcsolat jelenleg a tankerületi központ és az iskolák között?

– Feladatunk, hogy az intézményvezetőkkel együttműködve megteremtsük a színvonalas nevelő-oktató munka feltételeit, megbízható hátteret nyújtsunk az intézményeknek. Cél a partnerség, a párbeszéd, a közös gondolkodás, a hatékonyság és az eredményesség növelése. Kiemelten fontosnak tartom, hogy hitelesek legyünk, hogy az intézmények biztonságban érezzék magukat. Ezen célok megvalósításához elengedhetetlen a folyamatos kommunikáció, a tájékoztatás, a problémás ügyek kezelése, menedzselése. Tankerületi központunk részéről a kapcsolattartásra kijelölt személyek folyamatosan fogadják a telefonhívásokat, illetve az e-mail megkereséseket. Havonta tankerületi értekezletet tartunk az intézményvezetők részére. Ők maguk is partnerek a közös munkában. A tankerületi központok létrehozásával a döntések közelebb kerültek a végrehajtáshoz, az iskolákhoz. A jogszabályi változásoknak köszönhetően a köznevelési intézmények vezetői jelentősen több jogkörrel rendelkeznek.

– Néhány nap, és elkezdődik a 2017/2018-as tanév. Miben tudják segíteni az iskolákat a szervezés, a koordináció terén?

– Az új tanév indításával kapcsolatos szakmai feladatokat az iskolák önállóan, nagy rutinnal végzik. Tankerületünk az új munkavállalók keresésében, a folyamat koordinálásában, kiemelten a hiányszakterületeket érintően tudja segíteni az iskolákat. 77 iskola mintegy 3000 munkavállalójára van rálátásunk. A tankerületi központ irányításával előkészített nyári karbantartási munkák kivitelezése minden iskolában befejeződik augusztus végéig. Az intézményvezetők együttműködése, pozitív hozzáállása nagyban segítette a munkát. Reméljük, hogy a pedagógusok, a tanulók örömmel veszik használatba a megszépült épületeket, és megőrzik azok állapotát.

– Tankerületi igazgatóként személyesen vett részt úgy a megyei önkormányzat, mint több települési önkormányzat testületi ülésén, első kézből tájékoztatva a településvezetőket, képviselőket a tankerületi központ munkájáról. Miért tartotta ezt fontosnak? Jellemzően milyen visszajelzéseket kapott a képviselőktől?

– Január 1-jétől tíz települési önkormányzattól vettünk át intézményeket működtetésre. Az önkormányzatokkal folyamatosan egyeztettünk, együttműködtünk. Nagyon fontosnak tartom, hogy a vagyonkezelésbe kapott ingatlanok további működtetése kapcsán a tulajdonos önkormányzatokkal megmaradjon a már kialakult korrekt kapcsolat. Igyekszem tájékoztatni az érintetteket a tankerületi központ munkájáról, aktuális feladatairól. A felmerülő problémákra közösen keressük a megoldásokat. A kérdések az átadás-átvételt követően leginkább a gyakorlati megvalósítást érintették, melyekre sikerült megnyugtató választ adni. A visszajelzések a KTK működéséről pozitívak.

– Az iskolafenntartói feladatok az önkormányzatoktól a tankerületi központhoz kerültek, ennek ellenére számos település továbbra is szívén viseli a helyi iskola sorsát.

– Valóban, az önkormányzatok továbbra is támogatják, magukénak érzik a településükön működő iskolát. Jelenleg 14 iskolánkban kezdődött el, vagy van tervezés alatt az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése. Több településen a helyi önkormányzat folytatja az iskola épületek megkezdett felújítását, illetve nyújt anyagi támogatást a konkrét beruházások megvalósításában.


Kiemelt figyelmet kell fordítani a pályakezdőkre

Zsámboki Annát arról is kérdezte a baon.hu, hogy milyen fejlesztési, működési tervekkel indul az új tanévnek a KTK?

– A közös munkánk eredménye attól függ, hogyan tudunk együttműködni, hogyan reagálunk az új kihívásokra. A Kecskeméti Tankerületi Központ vezetése jó csapat, és ez a siker egyik záloga. Az intézményvezetőkkel, a tagintézmény-vezetőkkel való közvetlen kapcsolatunkat a partnerség, a párbeszéd jellemzi. Mindez jó alap, de van még tennivaló. Térségünkben hiány van gyógypedagógusokból, természettudományos tantárgyakat tanítókból. Kiemelt figyelmet kell fordítanunk a pályakezdők bevonására. A Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Szakszolgálat megyei szintű feladatellátását hatékonyabban kell menedzselnünk a személyi és tárgyi feltételeinek javítását illetően. Tesztelés alatt áll egy saját, belső elektronikus felületünk, amely terveink szerint egyszerűsíti majd az intézményi beszerzéseket, és alkalmas lesz a munkaviszonnyal kapcsolatos dokumentáció kezelésére és további e-ügyintézésre is. A jövőben megnyíló pályázati lehetőségeket maximálisan ki kell használnunk – mondta el Zsámboki Anna.


 

Kövessen minket a Facebookon is!