Kitekintő 2017. szeptember 10. 13:30 Forrás: Budapestimami

Menzák a világ körül – Mit esznek az iskolások kelettől nyugatig?

Menzák a világ körül – Mit esznek az iskolások kelettől nyugatig?
Mi lesz ebédre? Országonként eltérő, hogy mit esznek az iskolában, óvodában a gyerekek. Gyorsételeket, előre csomagolt menüt vagy frissen főzött finomságokat? Nem meglepő módon a legnépszerűbb ételek közé tartozik a krumpli, a rizs és a káposzta. És a legtöbb helyen tej helyett gyümölcslevet adnak. Nézzünk meg 11 országot és 11 tálcát: mit esznek a nagyvilágban a diákok?

Dél-Korea

Fejlett közétkeztetési rendszer és gondosan összeállított menü. A tálcán 5 mélyedés található: a két nagyobb részén levest és rizst tálalnak, a többiben salátát, zöldséget, tengeri herkenytyűket és gyümölcsöt. A nagyon vékony gyerekek egy kanál csukamájolajat is kapnak. Kedvelt ételek: kimcsi, szezámlevélbe töltött rizs mézes mártással, sütőtökös burgonyaleves, a hagymás palacsinta, polip, uborka- és sárgarépa-saláta.





Japán

Nagyon hasonlít a dél-koreai ebédhez: forró leves, hal vagy baromfi, rizs, saláta és tej. Japánban a diákok nem vihetnek otthonról ennivalót, csak a középiskolában. A suliban nincs étel- és italautomata, sem ebédlő, mindenki fehér köpenyben, a tanteremben, a saját asztalánál étkezik.





Nagy-Britannia

Sült krumpli, sárgarépa, rizs, zabkása, saláta, gyümölcs és gofri csokoládékrémmel. Gyakran esznek gyorséttermi ételeket is (ott az a legolcsóbb), ezt nagyon szeretik.





USA

Egy átlagos napi menü Utah államban: őszibarack, kukorica, csirke és leves. A közétkeztetés nincs egységesítve, így államonként különbözik, hogy mi kerül a diákok tányérjára. A legtöbb helyen gyorséttermi ételek: rántott csirkefalatok, sült krumpli, pizza. A szülők is csomagolnak falatkákat az uzsonnásdobozba.





Törökország

A török iskolások otthonról viszik az ebédet: rozskenyér, dió, szőlő, alma, gránátalma és kefír. Egészséges és agyserkentő!





Thaiföld

Mai menü: sertés édes-savanyú mártásban, rizs, babánlevelekkel borított puding





Franciaország

Egy ebéd Nyugat-Franciaországból: hal, spenót, burgonya és sajt. A franciáknál az ebéd a főétkezés, ebédszünet 1-2 órát tart.





Finnország

A finnek komolyan veszik, hogy egészségesen és rendszeresen egyenek a diákok. Reggelit, ebédet és uzsonnát is kapnak, az ebédlőben sokféle fogás közül választanak. Egy napi menü: húsgombóc mártással, burgonya, saláta és müzli.





Oroszország

Az orosz gyerekek 9 és 12 óra között ingyenesen étkezhetnek, déltől már fizetős a menza. A képen kolbász, kása és tea látható.





Izrael

Friss gyümölcs, szendvics lepénykenyérből, müzliszelet. Vitamindús, az biztos.





Magyarország

A magyar menzát nem kell bemutatni, a gyerekeink beszámolnak róla. Jellemző a főzelék, leves, tészta, hús, és a gyümölcs. A képen: erőleves tésztával, babfőzelék csirkével és némi desszert. 





 

Kövessen minket a Facebookon is!