Helyi hírek 2017. szeptember 18. 13:30

Körkérdés: Mikor szüretelt utoljára?

Képgaléria
Körkérdés: Mikor szüretelt utoljára?
Az ősz beköszöntével a szüretnek is elérkezett az ideje. Az időjárástól és a szőlőfajtától függően családok és barátok közösen szüretelnek. A fiatalok kevésbé, míg az idősebbek gyakrabban vesznek részt szüreten – derült ki körkérdésünkből.

Vidács Ágnes (25)

Még egyszer sem szüreteltem, de szeretném kipróbálni. Idén a szüreti felvonulást megnézem és a gazdaköri bálban is részt veszek. A barátaim rendszeresen járnak szüreti mulatságokra, az ő unszolásukra én is elmegyek. A szüleim annak idején gyakran szüreteltek, meséltek már történeteket erről. Összegyűltek barátok, családtagok és egymásnak segítettek. A fiatalok körében kicsit kiveszett a szüret, mint esemény, sok kortársam nem vett részt még ilyenen. Régebben összefogták a diákokat az iskolákban és közösen mentek szüretelni. Ez is hiányzik ahhoz, hogy megismerjék és kedvet kapjanak hozzá.

 

Szűcs Noémi (24)

Gyerekkoromban, 12-13 évesen szüreteltem utoljára, manapság már nem gyakorlom. Iskolai szervezésben működött annak idején, tetszett a hangulat és zsebpénzt is kerestem vele. A fiatalok elsősorban csak szüreti mulatságokra járnak napjainkban.

 

Vadász Éva (63)

Rendszeres szüretelőnek számítok, utoljára néhány hete szüreteltem. A társaság és a család életében ez ünnepnek számít. A szüret reggelén sonkát eszünk, ebédre pörköltöt készítünk, addigra általában leszedjük a termést. Elsőnek a fehér szőlőt szedtük le, szeptember végén a vöröst szüreteljük. Az idei termés nagyon jónak mondható, a betegségek elkerülték a szőlőfürtöket. Hagyományos módszerrel szüretelünk, taposással nyerjük ki a mustot. A felvonulást is megnézem, hiszen ez is szervesen kapcsolódik az eseményhez. A környezetemben nemcsak idősek, hanem fiatalok is szüretelnek, tinikorú unokám is szereti, szívesen segít.

G. Z.

 

Kövessen minket a Facebookon is!