Kunszállás 2017. szeptember 18. 17:30 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

Ép testben, ép lélek

Képgaléria
Ép testben, ép lélek
Családi egészségnapot rendeztek Kunszálláson, a Petőfi Faluházban szeptember 16-án.

Az „Ép testben, ép lélek!” című programon drogprevenciós információs pontot működtetett a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály ifjúságvédelmi kiemelt főelőadója, Bozóné Soós Marianna c. r. alezredes. Az egészségnapon a rendőrnek - a DADA és az ELLEN-SZER iskolai prevenciós programok oktatójaként és megyei koordinátoraként - lehetősége nyílt a szülőket és családokat is megszólítani. A rendőrségi standon szó esett a gyermekek normál testi-lelki fejlődését megzavaró devianciákról is, továbbá kiemelt figyelem irányult az alkohol- és drogfogyasztás, illetve a dizájner drogok veszélyeire.

Az érdeklődők a rendezvényen megismerkedhettek a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által biztosított, régiós kezelésben lévő Mobil Bűnmegelőzési Centrummal. A speciálisan felszerelt kisbuszt rendezvények látogatóinak fogadásához, a résztvevőket prevenciós információkkal, tanácsokkal ellátásához praktikus formában alakították ki, ezáltal mód nyílt a programon széleskörű bűnmegelőzési tanácsadásra.


Hogyan segíthet a szülő a gyermekének?

A szülő igen sokat tehet gyermeke viselkedésének, reakcióinak kialakításában, a helyes döntéshozatal elsajátításában.  Érdemes személyes példamutatással élni, mivel a legnagyobb hatást ő érheti el gyermekénél.

Az első esetben tapasztalt drogfogyasztásnál alapvető a szülő-gyermek közötti nyílt, segítő szándékú beszélgetés.

Fontos, hogy érezze a gyermek a határozottságot, következetességet, gondoskodást, s ne legyen a szülő elutasító. Mutasson rá a drogfogyasztás veszélyeinek ok-okozati összefüggéseire.

A gyermeknek tudnia kell, hogy „az ajtó mindig nyitva áll előtte”, és a szülő, vagy szülei meghallgatására, beszélgetésre készen állnak.

A fiatalok általában barátok hatására, barátokkal próbálják ki először a drogokat. Ezért is fontos, hogy a szülő ismerje gyermeke barátait, esetlegesen tudja elérhetőségüket, és lehetőleg többször találkozzon velük.

Ha bűncselekménygyanús esetet észlelnek, hívják a Telefontanú 06-80-555-111 ingyenes telefonszámot.

 

Kövessen minket a Facebookon is!