Kistérség 2017. szeptember 26. 14:00

Leánykérés a jakabi szüreti bálon - videóval

Képgaléria
Énekszóra ébredt Jakabszállás községe szeptember 23-án, amikor lovas fogatokkal, feldíszített kocsikon, zenekari kísérettel csősz legények hirdették a szüreti felvonulás napját. A falujárás és a csőszpárok tánca meggyőző hívogató volt az esti bálra.

Még a nap sem kelt fel, amikor a lelkes fiatalokból álló csapat lovaskocsikon faluébresztésre indult. A kora reggeli órában zene- és énekszóval járták be az utcákat, melyet több lakó a háza előtt egy-egy kupica pálinkával köszönt meg a hideg ellenére is vidáman éneklő fiataloknak. Délben pedig már a magyaros ruhába öltözött csőszlányok kíséretében indult útjára a szemet gyönyörködtető menet, melyet a vendégszerető falubéliek finom falatokkal, itallal vártak. A csőszpárok mindezért cserébe táncot jártak, és jól megforgatták a házigazdákat is.

Mintegy harminc díszes fogat vonult végig Jakabszállás utcáin, a hintók a faluból, és a környező településekről érkeztek meghívásra – tudtuk meg a rendezvény szervezőjétől, Szabó Lászlótól. Tavaly e több éve elhanyagolt hagyomány újraélesztését vállalta csapatuk a szüreti felvonulás mgrendezésével, idén pedig már második alkalommal, tapasztalatokkal gazdagabban fogtak bele a szervezésbe. A Szüreti 2016 Alapítvány létrehozása támogatók bevonásával teremt lehetőséget a színvonalas lebonyolításhoz, de a kuratóriumi tagok aktív szerepet vállalnak a szervezésben is.

– A falu jóhírét vivő rendezvény számunkra is fontos – mondta Forczekné Tóth Csilla, a község alpolgármestere. Amikor tavaly Krisztián Aranka és Szabó László kis csapatukkal létrehozták az alapítványt, és belefogtak a szervezésbe, az önkormányzat örömmel fogadta, és idén is támogatta a szüreti mulatság megszervezését.

A falujárás után a Parkerdőnél – miuán egyenként bemutatták a résztvevő fogatokat –, a csőszpárok menettánca következett. A mintegy kétszász méter hosszan, népes közönség előtt bemutatott táncba végül többen becsatlakoztak. A hangulatos műsor hívogatója volt az esti bálnak, melyet a jakabszállási repülőtéren tartottak. A bálat a csőszpárok keringővel nyitották meg, melyen még egy csőszlány is elkelt, ugyanis párja a keringő után a nagyközönség előtt kérte meg a kezét. Ezután hajnalig tartó mulatás következett, melyen a lebukott tolvajok busás árat fizettek a bírónak az ellopott ajándékokért.

K.G.

Fotó: Messzi-Szabó Gábor
 

Kövessen minket a Facebookon is!