Gazdaság 2017. szeptember 26. 16:30 Forrás: portfolio.hu

Jön a magyar napelemes tetőcserép

Képgaléria
Jön a magyar napelemes tetőcserép
Szolárcserép fejlesztésébe kezdett a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft., a tetőcserép felületébe integrált napelemek kifejlesztésében együttműködnek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME); az új cserép jövőre kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Egy tetőhöz nagyjából 200-300 ilyen cserepet kell felhelyezni a háztartás villamos energia szükségletének biztosításához - mondta Gódi Attila ügyvezető igazgató, aki ugyanakkor a termék várható árát egyelőre nem közölte. A tervek szerint a terméket Magyarországon fogják gyártani, de Nyugat-Európában is értékesítenék.

A kutatás-fejlesztés másfél éve tart. A fejlesztéshez a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem elektronikus eszközök tanszéke biztosítja a mérnöki tudást, a laboratóriumi hátteret és a megfelelő mérési technológiát. A cég kapcsolódó tesztrendszere pedig fél éve működik Bólyban. A rendszert speciális szenzorokkal szerelték fel, online méri és naplózza a teljesítményt, üzembe helyezése óta leállás nélkül működik. A fejlesztéshez további tesztrendszereket építenek, a fejlesztési költségek jelentős nagyságrendet jelentenek - fejtette ki Gódi, pontos összeget azonban nem mondott.

A napelemes tetőcserepek dinamikusan felívelő területet jelentenek, amelyek azonban csak az utóbbi egy-két évben kerültek a figyelem előterébe. Bár egyre több szervezet vág bele napelemes tetőcserepek fejlesztésébe, a rendszereket az elektromos autóiról is ismert Tesla hozta be igazán először a köztudatba. Az egyesült államokbeli székhelyű vállalat tavaly mutatta be a hagyományos cserepekre nagyon hasonló "zsindelyeit", amelyek az ugyancsak a vállalat általa kínált háztartási energiatároló megoldásokkal is ötvözhetők. A cserépbe rejtett napcellákat edzett üvegbe ágyazták, így a cserepek többféle stílusban és színben is elérhetőek, és a kínálat további bővítését is tervezik. Elon Musk Tesla-vezér szerint mindemellett a cserepek a jelenleg alkalmazott tetőfedő anyagoknál tartósabb, megfizethetőbb és jobban szigetelő megoldást jelentenek.

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. bólyi anyavállalata 268 dolgozót foglalkoztat, négy gyára van, ebből Magyarországon kettő, Szlovákiában egy gyárat működtet. Az erdélyi Aranyosgyéresen épülő gyárban pedig idén nyáron indul a termelés. Leányvállalatai vannak Horvátországban, Romániában, Szlovákiában, és Szerbiában. A 2016-ban 31,4 százalékos piaci részesedéssel piacvezető cég rekord árbevételt ért el tavaly, csaknem 10 milliárd forintra nőtt, ami 23 százalékkal magasabb az előző évinél. Tavaly 50 millió betoncserepet gyártott a magyar tulajdonú vállalkozás 250 ezer tonna alapanyagból, 19 százalékkal többet, mint 2015-ben.

 

Kövessen minket a Facebookon is!