Gazdaság 2017. október 3. 15:30

Lesz mire és mivel koccintani

Lesz mire és mivel koccintani
Igaz, hogy a szüreti mulatságok már több helyen lezajlottak, azonban a szőlő valódi betakarítása csak az elmúlt napokban történt meg Félegyházán. De aki előre ivott a medve bőrére, annak sem kell megbánnia, mert az idei termés okot adhat az ünneplésre.

Fotó: illusztráció - magro.hu

Az igen meleg és aszályos nyár kedvező hatással volt a szőlő érésére, és a nyár végi napsütés is sikeresen emelte a gyümölcs minősége szempontjából oly fontos cukor mennyiségét. A forróság miatt bizonyos savak elégtek, ezért a savtartalom csökkent, amelyet a feldolgozás során pótolni kell majd – mondta el Selb László, a Selb Családi Pince Bt. ügyvezetője.

Náluk a 9,5 hektár területen az éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodó, magasabb minőségi fajtákat termesztik, mint a cserszegi fűszeres, a kékfrankos, a cabernet sauvignon, az olaszrizling és a chardonnay. Ezek az elmúlt tél fagyos időjárását is túlélték, a tőkék kihajtottak, így fagykár nem keletkezett. Természeti kárt csupán a jégeső okozott kis mértékben a kékfrankos szőlőnél. Az integrált növényvédelemnek köszönhetően, amelynél a szükséges mértékű védekezés nem csupán a vegyszerekre szorítkozik, kártevőkkel nem kellett számolniuk. Megbetegedés a csapadékos hűvös szeptember ellenére sem fordult elő, így a szőlőt nagymértékben tizedelő szürkerothadást is sikerült megelőzniük.

– Ezeknek köszönhetően a tavalyitól jobb termést tudtunk szüretelni, a must cukorfoka 17-18 fok körül alakult, a termésátlagok pedig a 120-160 mázsa között mozognak fajtától függően hektáronként. A szőlő ára a fehér szőlőfajtáknál kilogrammonként 80-85 forint, míg a kékszőlő esetében 100 forint. Ez néhány forinttal magasabb a tavalyi árhoz viszonyítva, de még így sem fedezi az előállítási költséget, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a szőlőt huszonöt évente fel kell újítani – tette hozzá az ügyvezető.

– A szőlő piaci árát azok a felvásárló borászatok határozzák meg, akik maguk nem foglalkoznak termeléssel, nincs mögöttük szőlő. Mivel a termett szőlő nagyobb részét értékesítjük, és csak kis részét dolgozzuk fel, így a bevételünket az eladási ár képezi, és független a bekerülési költségtől – mondta el Selb László, hozzátéve, hogy a szőlő esetében a betárolás sem jöhet szóba, hogy a jobb árakat kivárva adják el termésüket.

Addig pedig, amíg a főként olcsó és legkevésbé minőségi, a nagy üzletekben nagy mennyiségben kapható borok versenyképes kínálatot jelentenek, a termelők nehéz helyzetben vannak a jó minőségű borszőlőikkel a piacon. Mivel a kereslet határozza meg a kínálatot, így választásunkkal mi is letehetjük voksunkat a minőségi termékek mellett.

K. G.
 

Kövessen minket a Facebookon is!