Helyi hírek 2014. június 28. 12:31

Az első világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékeztek

Képgaléria
Az első világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékeztek
Hadtörténeti emlékülést tartott június 24-én a volt helyőrségi klubban a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából. Az összejövetelen a háború kirobbanásának okairól, politikai hátteréről szóltak hadtörténészek és kutatók.

A tanácskozást Deli József nyugállományú ezredes és dr. Benkő Tibor vezérezredes nyitotta meg, aki elmondta: vannak történelmi emlékek, amelyeket elfeledni soha nem szabad. Emlékeznünk kell a történtekre, tanulnunk a következményekből. Az események ismerete és értékelése hozzájárulhat ahhoz, hogy felkészültebbek legyünk a haza védelmére.

A köszöntő és a megnyitó után dr. Végh Ferenc nyugállományú vezérezredes az I. világháború kirobbanásának előzményeiről tartott előadást, dr. Holló József nyugállományú altábornagy pedig a legfontosabb hadműveleteket elemezte. Kelemen József nyugállományú altábornagy a trianoni békeszerződés következményeiről tartott előadást. Az előadásokat követően az emlékülés résztvevői megkoszorúzták az I. világháborús emlékművet, majd kötetlen, baráti beszélgetésen dolgozták fel a tanácskozáson elhangzottakat.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!