Helyi hírek 2017. október 31. 17:30

Körkérdés: Megfér-e a halloween a mindenszentek mellett?

Képgaléria
Körkérdés: Megfér-e a halloween a mindenszentek mellett?
November elseje a mindenszentek ünnepe, november 2-a pedig a halottak napja a keresztény világban. Magyarországon egyre népszerűbb a mindenszenteket megelőző napon, október 31-én a halloween megünneplése. A játékos hangulatú szokás legfontosabb kellékei a mécsessel világító töklámpás és az ötletes jelmez.

Darabánt Zoltán (68)

Minden évben megemlékezek elhunyt családtagjaimról, szeretteimről. Nemcsak ilyenkor, hanem minden nap gondolok azokra, akiket igazán szerettem és fontosak voltak számomra. A sírjaikat felkeresem, virágot viszek, mécsest gyújtok. A halloweent egy modernkori újhullámú szokásnak tartom, én annyira nem követem a divatot, azt gondolom, hogy a fiatalok körében jobban elterjedt.

 

Nemcsok Dorina (24)

Véleményem szerint a halloween és a mindenszentek, halottak napja megfér egymás mellett. Mindet érdemes megtartani. Halloweenkor kicsit összekovácsolódnak a gyerekek, járják az utcákat hangulatos jelmezbe öltözve. A mindenszenteknek és a halottak napjának megvan a maga komolysága, nagyban különböznek a halloween bulizós szokásától. Félegyházán a halloween ünnepek során jelmezt, maszkot húznak, én is öltöztem már be ördögnek. Az ehhez kapcsolódó tökfaragás ugyancsak egyre népszerűbb elsősorban a gyermekek, családosok körében. Néhány éven belül országszerte hagyománnyá válhat. Faragtam már tököt fúró segítségével, ami egészen jól sikerült, ötletesnek tartom.

 

Kis Pál Zsolt (30)

A mindenszenteket preferálom, a halloweent nem ünneplem. Virág, mécses és a koszorú hozzátartozik ehhez a naphoz. Évente egy alkalommal legalább érdemes megemlékezni családtagjainkról, rokonainkról. A halloweent átvettük más országtól, Magyarországon nem tekintem hagyománynak. Ennek ellenére egyre népszerűbb köszönhetően a jelmezeknek, maskaráknak.

 

G. Z.

 

Kövessen minket a Facebookon is!