Helyi hírek 2017. október 31. 07:30

Staféta - Emberrel és kutyával is szolgál a Kreatív Mozaik Alapítvány

Képgaléria
Staféta - Emberrel és kutyával is szolgál a Kreatív Mozaik Alapítvány
A terápiás kutya fegyelmezet, okos és türelmes. Megtestesíti és tökélyre fejleszti a faj legnemesebb tulajdonságait, mindazt, amiért annyira, de annyira szeretjük az ebeket. Amiért közös történelmünk évszázadai alatt az ember elválaszthatatlan társává, szövetségesévé válhatott: a hűséget és az önfeláldozást. Staféta rovatunkban – Kovács Mária ajánlására – Kleics Julianna avat be bennünket Boróka, a tanuló terápiás kutya világába.

A gyönyörű golden retriever gazdája lábánál mozdulatlanul várja a következő vezényszót. míg ő nyilatkozik. Néhány nappal korábban több tucatnyi gyerek körében láttam. Voltak közöttük hangosak, elevenek, és félősek is. De Boróka kiállta a próbát: szeretnivaló volt, elnéző és szófogadó. Feküdt, ült és pacsit adott, ha kérték. Számolatlanul. Rengeteg élményt szerezve ezzel kicsiknek és nagyoknak, bátraknak és rettegőknek, határozottaknak és bizonytalanoknak.

Gazdája, Kleics Julianna öt éve határozta el, hogy kutyát akar. Tudatosan választotta ki a faját és az egyedet: tanítani akarta, és hamar megfogalmazódott benne az is, hogy terápiás kutyát szeretne képezni.

– Mindig segítő szakmában tevékenykedtem, csecsemő- és gyermekgondozó az alap szakmám, bölcsődében, egészségügyben, családsegítő szolgálatnál dolgoztam. Nem tudtam elképzelni az életemet a nyugdíjas évek alatt sem tétlenül. Terápiás felvezetőként gyerekek, sérültek és idősek közé járhatok, s tehetek még értük – mondja.

Julianna a Kreatív Mozaik Alapítvány alapító elnöke volt csaknem tíz éven át, majd 2015-től dr. Horváth-Rekedt Gréta vette át tőle a feladatot, de megőrizte kuratóriumi tagságát. Boróka ugyan még csak tanuló a terápiás kutyák között, azonban habilitációs kutyakiképző jelenlétében már dolgozhat. Ezt a támogatást pedig megkapják Földi Zsuzsától. Így az alapítvány tevékenységi körébe ma már az idősek, az ifjúság és a sérült emberekkel való foglalkozás mellett a terápiás kutyafoglalkozások is beletartoznak, új perspektívákat megnyitva ezzel.

De hát mire is képes egy olyan terápiás kutya, mint amilyen Boróka is lesz? Óriási támasz és segítő erő lehet például érzelmileg zavart, mozgásukban, szocializációjukban, mentális vagy értelmi fejlődésükben elmaradt gyerekek számára, de jelenlétével enyhíti a depressziót, az elszigeteltség és magány érzését felnőttek és idősek körében is. Boróka ráadásul gazdájának is igazi terápia: tartalommal, tevékenységgel tölti meg nyugdíjas napjait. A következő, egyben utolsó vizsga megszerzése után pedig boldogan osztják meg kettejük közös örömét a félegyházi intézményekben és közösségekben: iskolákban, idősotthonokban, fogyatékosok körében.

S hogy mindezt Julika nagyon komolyan és hosszú távon képzeli el, az is bizonyítja, hogy Borókának immár „munkatársai” is vannak. Málna, és a néhány hetes, még elnevezésre váró, szintén golden retriever kölyök Julika társaságában és irányításával járják majd be a terápiás kutyakiképzés rögös útját, hogy alkalmassá váljanak a feladatra, amit gazdájuk így fogalmazott meg: - Tudok még másokat szolgálni, és ez sokat jelent számomra. A szeretet, az adás körforgását fenn kell tartani. Hiszen ha én adok, kapok is.

Kleics Julianna Nagy Krisztiánnak adja tovább a stafétát, aki rendőrként szabadidejében gyerekeket tanít harcművészetre.

Fotó: Patyi Zoltán
 

Kövessen minket a Facebookon is!