Helyi hírek 2017. november 3. 09:30 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Tanyás térségek felzárkóztatása

Tanyás térségek felzárkóztatása
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Európai Uniós forrásból 64,99 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a megye felzárkózás-politikában érintett szervezetek közötti konzultációs rendszer létrehozására annak érdekében, hogy a szolgáltatások összehangoltan, egymást kiegészítve működhessenek, továbbá új együttműködések jöhessenek létre a felzárkózást érintő szolgáltatáshiányok megoldására. A projekt keretein belül közvetlenül is támogatják a megye elszigetelten, tanyás térségekben élő lakosait komplex, mozgó egészségügyi és életvezetési szolgáltatásokkal. Emellett érzékenyítő programokkal készítik fel a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Hivatalának munkatársait a jövőbeni felzárkózást érintő feladatok ellátására.

Fotó: H. Szabó Sándor

A projekt keretében létrehozzák a Bács-Kiskun Megyei Felzárkózási Fórumot, amelynek célja a megyében működő, elszigetelten élő lakosság felzárkózásával foglalkozó különböző szervezetek működésének, jelenlegi projektjeinek összehangolása, valamint új együttműködések és projektek generálása a szolgáltatáshiányok felszámolása érdekében.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnál szervezetfejlesztő tevékenységet végeznek a felzárkózás-politikai feladatokra való felkészüléshez. A tevékenység keretében az önkormányzat munkatársai érzékenyítő programon vesznek részt, ahol virtuálisan átélhetik az anyagi korlátokból fakadó problémákat, valamint megtapasztalhatják, hogy a forrásokhoz jutás lehetőségei sokak számára mennyire szűkösek. Fontos, hogy szembesüljenek a célcsoport valódi problémáival, hogy az önkormányzat által ellátott felzárkózás-politikai feladatokban minél elkötelezettebben vegyenek részt, ezzel növelve a feladatellátás hatékonyságát. A program keretében, pályázat útján, Bács-Kiskun megye 11 járásából kiválasztanak 2-2 pedagógust, akiket kiképeznek a Szociopoly elnevezésű érzékenyítő program lebonyolítására alkalmas játék használatára, valamint használatra átadnak részükre 1-1 db nagyméretű Szociopolyt, hogy minél több fiatal válhasson segítőkész, szociálisan érzékeny felnőtté Bács-Kiskun megyében.

A projekt keretében a kunszentmiklósi, tiszakécskei, kiskunfélegyházi, kiskőrösi, kalocsai, kiskunhalasi, és a kiskunmajsai járások tanyás térségeiben, az elszigetelten élő lakosok számára az egészségügyi, szociális és életvezetési problémáikra reagáló komplex szolgáltatást nyújtanak. Bács-Kiskun megye tanyás területeit olyan egészségügyi szűrőbuszokkal járják be, amelynek köszönhetően a lakhelyükről nehezen elmozduló, beszűkült élet- és szociális térrel rendelkező lakosság a saját lakhelyén általános egészségügyi szűrésen vehet részt. Ezzel egyidejűleg lehetőséget kap arra, hogy égető szociális és életvezetési problémáira azonnali tanácsadást kapjanak bűnmegelőzési, szociális munkás és mentálhigiénés vagy pszichológus szakembertől. Mindezek mellett a szakemberek megfelelő információt adnak arról, hogy a szociális ellátó rendszer milyen megoldásokat biztosít problémáira, és hogyan tudja azt igénybe venni.


 

Kövessen minket a Facebookon is!