Helyi hírek 2017. november 16. 09:30

Megcsinosított fasor

Képgaléria
Megcsinosított fasor
„Fazonigazítást” kapott a Móra teret az ötös út felől szegélyező gömbkőris fasor. A fanyesés szükségességéről Nagy Ágnes főkertész elmondta: a fasor szépségének és egészségének megőrzése érdekében elkerülhetetlen volt.

A szakembertől megtudtuk, hogy a gömbkőris világszerte ismert magyar nemesítésű fafaj, amely szabályos gömb koronájával, egészséges mélyzöldből ősszel lilásvörösre, vagy narancssárgára színeződő lombkoronájával, lombfakadás idején illatos fehér virágaival hívja fel magára a figyelmet. Mindössze néhány évtizede jelent meg a faiskolai kereskedelemben, és szinte azonnal divat lett ez a városi fasornak is ideális díszfa. Ebben az időben, úgy 30 évvel ezelőtt kerültek a félegyházi Móra térre is az egyedi látványt nyújtó, a városi klímát jól tűrő egyedek.

A gömbkőris divatja máig töretlen, hiszen a növény rendkívüli esztétikai élménnyel örvendezteti meg környezetét. Viszont a korai telepítések problémája, hogy tapasztalat híján rosszul választották meg az ültetési sűrűséget. Nem tudták ugyanis, hogy a várakozásokkal ellentétben ez a fa akár 10-12 méter átmérőjű gömb lombkoronát is növeszt. Ez a helyzet Félegyházán is, ahol 4-6 méter távolságban telepítették a fákat. Mivel mostanra a koronák összeértek és egymásba nőttek, a szép, sűrű lombok a találkozás helyén száradni kezdtek, elveszítve szépségüket, szabályosságukat.

– Az elmúlt időszakban rendbe tettük a Móra téren a növényágyakat, megtörtént a cserjék, valamint az évelők rendbetétele és pótlása, elkészült az öntözőrendszer… Minderre a gömbkőris fasor megszépítése teszi fel a koronát, ami az ilyenkor elvégzett szakszerű fanyeséssel érhető el. A munka idei kivitelezése mellett szólt az is, hogy az önkormányzat szeretné idén a város karácsonyi díszvilágítását a Móra térre is kiterjeszteni. Ehhez pedig letisztított, egészséges lombkoronára van szükség – mondta el a főkertész.

Nagy Ágnes hozzátette, hogy nem kell megrémülni a jelenlegi látványtól: a gömbkőris jól bírja a metszést, a fák koronái visszanyerik szabályos gömbformájukat. Azt szeretnék elérni, hogy olyan fasort alkossanak, amelyben az egyedek a saját habitusukban, mégis egységesen tudnak megjelenni. A Móra térihez hasonló fasor van egyébként a Bercsényi utcán is, aminek a metszését a jövő év tavaszán tervezik.
 

Kövessen minket a Facebookon is!