Helyi hírek 2017. november 21. 15:15

Az 5. választókörzet lakói érdeklődőek környezetük és a város sorsa iránt

Képgaléria
Az 5. választókörzet lakói érdeklődőek környezetük és a város sorsa iránt
Telt ház előtt tartott lakossági fórumot tartott Balla László, az 5. választókerület önkormányzati képviselője november 20-án, a Göllesz Viktor iskolában. A fórumot megelőzően a körzet lakói ingyenes vérnyomás- és vércukorszint mérést is igénybe vehettek. Az összejövetelen szó volt a körzetben eddig megvalósult beruházásokról és az elkövetkező időszak fejlesztési terveiről is. A megjelentek véleményük mellett megfogalmazták gondjaikat, kéréseiket is. A felszólalók többsége a közlekedési, parkolási feltételek javítását, a járdák építését, valamint a közvilágítás további fejlesztését szorgalmazta. A fórumon jelen volt Csányi József polgármester, dr. Faragó Zsolt jegyző is, akik a képviselő mellett válaszoltak a felmerülő kérdésekre. Ódor László, az önkormányzat munkatársa pedig a tűzifa-igénylésben nyújtott segítséget a megjelenteknek.

Balla László előző lakossági fóruma az egészségügyi ellátásról szólt. A képviselő most örömmel jelentette be, hogy ezen a területen előrelépés történt. 2017-ben nemcsak megépült a kórház új szárnya, de bővült és kulturáltabb környezetbe került az ellátás is. A példaértékű együttműködésnek köszönhetően ma már működik az egynapos sebészeti ellátás. Alpolgármesterként szólt arról is, hogy a sportcsarnok adósságterheitől megszabadulva, a város gazdálkodása megkönnyebbült, és lehetőség van több beruházás, fejlesztés megvalósítására.

Az elmúlt időszak legfontosabb eredményének azt tartotta, hogy mintegy 4 milliárd forint pályázati pénzt nyert a város az elmúlt időszakban. Ebből a pénzből valósul meg a „Zöld város” program is, amely az 5. választókerület köztereit is megújítja, de a piac, a városközpont felújítása révén valamennyi félegyházit érint éppúgy, mint az Ifjúsági Sporttelep megújulása. Beszámolójában elmondta, hogy idén több mint ötven új parkoló épült a körzetben. Több mint 500 méter új járda és egy kritikus szakaszon megépült kerékpárút segíti a gyalogosok és bringások biztonságos közlekedését. A parkolók bővítése és a járdaépítés 2018-19-ben is folytatódik.Azok a tulajdonosok, akik az önkormányzati beruházás mellett önerőből újítják meg az ingatlanjaik előtti járdaszakaszt, annak alapanyagköltségét biztosítja az önkormányzat – tette hozzá.

A fórumon Gyuricza Gergő, a városfejlesztési csoport vezetője képes bemutatóval ismertette, hogy milyen lesz a beruházást követően a városközpont, illetve azok az utcák, terek, amelyek ehhez kapcsolódnak. E- mellett bemutatta a Móra Ferenc utcában épülő új, négy csoportos, 100 gyermeket befogadó óvoda látványterveit is.   

Csányi József polgármester a fórumon elmondta, hogy az Alsótemető ravatalozójának építése befejezés előtt áll. December 1-jén adják át az új létesítményt, amelyet  Bábel Balázs érsek áld meg. Jövőre a sírkertet kerítés veszi körbe, és új bejárati kaput is építenek. Hozzátette, a Felsőtemető felújítási tervein is dolgoznak a szakemberek, ahol az elkövetkező egy-két évben szintén korszerű, biztonságos körülményeket teremtenek.

A fórum résztvevői jelezték, hogy több utcában is szükség lenne még a közvilágítás bővítésére, szóvá tették, hogy a Jókai és a Szentesi út kereszteződésében nagyon sok baleset történt az elmúlt időszakban, és ennek felszámolása érdekében tenni kellene valamit.

A képviselő és a város vezetői elmondták, hogy a közvilágítás fejlesztése folyamatos, figyelembe veszik a lakossági igényeket, és a megvalósítás ütemtervét ehhez igazítják. A kritikus és balesetveszélyes kereszteződéssel kapcsolatban azt válaszolták, hogy ott hamarosan közlekedési jelzőlámpa szabályozza majd a forgalmat.

s. r.

Fotók: Fantoly Márton és Rádió Smile

 

Kövessen minket a Facebookon is!