• Kezdőlap
  • Hírek
  • Helyi hírek
  • Az összetartó külterületi közösség képviselőjük segítségével a legtöbb problémát megoldja
Helyi hírek 2017. november 22. 12:30

Az összetartó külterületi közösség képviselőjük segítségével a legtöbb problémát megoldja

Képgaléria
Az összetartó külterületi közösség képviselőjük segítségével a legtöbb problémát megoldja
– A külterületen speciális feladatokat kell megoldani. Idén a dűlőutak, utak karbantartására, a fák nyesésére fordítottunk sok gondot. Keressük a lehetőséget arra, hogy ezek megoldására önálló munkagépet tudjunk beszerezni – mondta Ván Jenő, a 10. választókerület önkormányzati képviselője a november 21-én megtartott lakossági fórumon. A képviselő mellett Csányi József polgármester, Balla László alpolgármester, dr. Faragó Zsolt jegyző is jelen voltak az összejövetelen, akik a város eddigi fejlesztéseiről, további terveiről adtak tájékoztatást, és válaszoltak a felmerülő kérdésekre.

– Szerencsére a térségben sok kedvező változásról, fejlesztésről tudok beszámolni. Az áramellátási hálózatot is fejlesztettük idén, amit jövőre folytatni fogunk. Buszváró pavilonokat építettünk, több helyszínen biztosítottuk a napelemes közvilágítást. Térfigyelő kamerákat szereltünk fel, amelyek nagyon hasznosnak, praktikusnak bizonyultak. A kamerák telepítését, a napelemes világítótestek kihelyezését és a buszmegállók korszerűsítését is folytatjuk 2018-ban.

Jövőre szeretnénk egy LEADER pályázati lehetőség keretében a Nagyszőlő úti közösségi házunkat is megújítani. Itt ugyanis rendszeresek a mostani fórumhoz hasonló események, a térség fiataljai, felnőtt közösségei is gyakran választják összejöveteleik helyszínéül. Éppen ezért szükség lenne a fűtés korszerűsítésére, a padlózat megújítására. Haleszban játszótér is épül, ami egyben egy közösségi tér, találkozóhely funkcióját is betölti. A felsőgalambosi és a Ring-hegy térségének ivóvíz ellátását most még nem tudtuk megoldani. Annyit azért sikerült elérni, hogy az óvoda előtt egy ivóvizet adó közkutat telepítenek – mondta el az összejövetelen Ván Jenő képviselő.

Csányi József polgármester a város fejlesztési terveiről tartott részletes beszámolót. Elmondta, hogy a jól együttműködő városvezetésnek, képviselő-testületnek köszönhetően a három évvel ezelőtt kitűzött célokat sikerült megvalósítani, és remélhetően ez az elkövetkező két évben is így lesz. Szólt a kórház fejlesztéséről, arról, hogy a megépült új szárnyban októbertől a szakorvosi ellátás mellett műtéti beavatkozások is lehetővé váltak. Ezt szeretnék tovább fejleszteni, és elérni, hogy a sürgősségi ellátás is megvalósuljon. A 2018-19-es útfejlesztési terv egyben készül el. Ez érinti a 10. választókerületben élőket is, hiszen a Csanyi út aszfaltozása nemcsak folytatódik, hanem be is fejeződik.

Mondandója végén a polgármester így fogalmazott:  – Öröm kijönni ide fórumra, mert érezhető, hogy egy összetartó, tenni akaró közösségről van szó. Olyan emberekről, akik segítik a közös feladatok megoldását, mindemellett a város ünnepi alkalmainak is jeles szereplői a szüreti felvonuláson, a kenyérszentelő ünnepen.

A fórum résztvevői szorgalmazták az óvoda melletti útkereszteződés biztonságossá tételét, parkolók kialakításával, táblák kihelyezésével és egyéb közlekedéstechnikai megoldásokkal. A felvetésre válaszolva Ván Jenő és Sipos Róbert – az önkormányzat munkatársa – elmondták, hogy ennek a problémának a megoldásán már dolgoznak. Húsz évvel ezelőtt felmerült a lehetősége annak, hogy  körforgalmat alakítsanak ki, ezt azonban a közútkezelő – a baleseti statisztikákra hivatkozva – nem tartotta indokoltnak. Így új parkolók kialakításával és a közlekedési rend megváltoztatásával teszik biztonságosabbá a kereszteződést.

A lakók kérték képviselőjüket és a város vezetését, hogy a tél közeledtével, a havas idő beálltakor is biztosítsák a dűlőutak járhatóságát. Ígéretet kaptak arra, hogy a külterületi utak télen is járhatóak lesznek.

s. r.

Fotó:  Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!