Helyi hírek 2017. november 24. 17:30

A távoli burjátok rokon népnek tartják a magyarokat

Képgaléria
A távoli burjátok rokon népnek tartják a magyarokat
Burját rokonaink földjén címmel tartott előadást november 23-án, dr. Tarjányi József a városi könyvtárban. A Földrajzi Szabadegyetem őszi záró rendezvényén Burjátföldön szerzett élményeit osztotta meg hallgatóságával. Előadásában szólt arról is, hogy a Bajkál-tó mellet élő burjátok ismerik Magyarországot, figyelemmel kísérik az itteni történéseket, hiszen rokon népnek tekintenek bennünket.

– A Burját Köztársaság olyan része Mongóliának, mint a Felvidék Magyarországnak. A burjátok rokonaiknak tartják a magyarokat. Úgy tartják, hogy ők velünk, a hunokkal együtt indultak útnak annak idején Belső-Mongóliából, a sivatagon keresztül vándorolva. Nagyrészük ott ragadt a Bajkál-tónál, a mai Burját Köztársaságban. A többiek tovább mentek, és Attila haláláig egy hatalmas birodalmat hoztak létre Európában. Magyarországról mindent tudnak az ott élők. Budapestről rögtön Budára asszociálnak, és azt mondják, hogy Buda valószínűleg Attila fia volt. És Buda a nevét Buddháról kapta. Tehát az ő ősi vallásuk, a mi honfoglalásunk, illetve a mi jelenlétünk Európában, az egy kerek egész.

Létrehoztak egy Hun Szövetséget is, amely nagyon aktív tevékenységet folytat. Most az ősi hun fővárosukat szeretnék felépíteni eredeti állapotának megfelelően. Ehhez kormányzati és egyéb támogatásokat is megnyertek – mondta el Tarjányi József, aki előadását gazdag képanyaggal illusztrálta.

A szabadegyetem programját Zsirmik István színesítette ősi dallamokkal.

s. r.   
 

Kövessen minket a Facebookon is!