Helyi hírek 2017. november 29. 13:30

Művészettel nevelnek

Képgaléria
Művészettel nevelnek
Ebből a gondolatból indul ki a Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola pedagógiai programja, amikor a művészeti nevelés gyakorlati megvalósításában fontosnak tartja iskolagaléria működtetését, kiállításmegnyitók, rendhagyó rajz- és irodalomórák, író-olvasó találkozók szervezését. Mindegyik forma alkalmat nyújt arra, hogy a diákok a kortárs művészetek neves személyiségeivel és alkotásaival ismerkedjenek meg.

November 22-én a Kolozsváron élő Bertóti Johannával találkozhattak a dózsás gyerekek, aki amellett, hogy dramaturg, dalszövegíró, zeneszerző és műfordító, maga is ír meséket és gyermekverseket. Az alsó tagozatosok Fütyülünk a világra! című interaktív koncertjén főleg kortárs versek hangzottak el az előadó saját megzenésítésében. Hatalmas hangulat volt a teremben: Kovács András Ferenc, Kányádi Sándor, Szabó T. Anna, László Noémi, Csík Mónika, Dsida Jenő, Miklya Zsolt és mások szövegei mindenkit megtaláltak.

A felső tagozatosoknak adott Versek között című koncert beszélgetéssel kezdődött. A gyerekek kíváncsiak voltak Bertóti Johanna színházi munkájára, Kolozsváron tartott ötórás dalmaratonjára, arra, hogyan születik a vershez a zene. Aztán a költőké volt a főszerep, a kortárs Varró Dániel, Lackfi János mellett mindenekelőtt XX. századi klasszikusainké.

A költészettel történő ilyenfajta találkozás mindig ígéret: újraértelmezheti és alakíthatja gyermek és irodalom kapcsolatát.

 

Kövessen minket a Facebookon is!