Helyi hírek 2017. november 29. 13:00

Lehet, hogy a humorérzék a hosszú élet titka?

Képgaléria
Lehet, hogy a humorérzék a hosszú élet titka?
A 95 éves Pali bácsi egészségi állapota miatt már ritkán járja a várost, de gyermekei, unokái és dédunokái naponta tájékoztatják arról, hogy milyen fontos dolgok történtek a városban. A kiskunfélegyházi sütőipari vállalat egyik alapító tagját, Faragó Pált a város nevében Balla László alpolgármester és Szamosi Endre, a körzet önkormányzati képviselője oklevéllel és virágcsokorral köszöntötte a jeles születésnapon, november 29-én.

A köszöntésen fia és lányai, valamint napi segítője, Szepesi Józsefné Marika házi gondozónő is megfogalmazta, hogy Pali bácsi soha, egyetlen percre sem veszíti el humorérzékét. Jó természetű ember, mindennek a jó oldalát nézi, és soha nem akadékoskodik vagy akaratoskodik.

Faragó Pál 1922. november 29-én, egy nincstelen, szegény családban nyolcadik, egyben legfiatalabb gyermekeként látta meg a napvilágot. Szülei vagyontalanok, főként napszámból, alkalmi munkából és részes földművelésből tartották el a népes családot. Már fiatalon megismerkedett a munka és a nélkülözés nehézségeivel. A pék szakma minden lépcsőfokát (udvaros, kifutó, tanuló, segéd) végigjárva pékmesteri vizsgát tett. Pékként 1943 októberéig dolgozott. Ekkor ugyanis katonai behívót kapott. Elsősorban objektumok őrzését bízták rá. 1944. április 4-én hadifogságba került a volt Szovjetunióban, 28 hónapra. 1948-ban házasságot kötött Etelkával, akivel a 2001-ben bekövetkezett haláláig élt együtt. Házasságukból két gyermek, Katalin és Pál született.

Nyugdíjba vonulásáig kisebb megszakításokkal vezető beosztásban dolgozott. 1951-ben egyik alapítója volt a kiskunfélegyházi sütőipari vállalatnak. Oroszlánrészt vállalt az addig magántulajdonban lévő és elszigetelten működő kisüzemek vállalattá szervezésében. Szerepet vállalt a jelenlegi „Félegyházi Pékség” gyártelepének és termelői tevékenységének megteremtésében is.

1982-ben vonult nyugállományba, azóta egyedül éli a mindennapokat. Kora előrehaladtával egyre nagyobb feladatot jelent számára a mindennapi tevékenység megszervezése. Akaratereje és a családsegítő szolgálat munkatársainak önzetlen segítsége biztosítja számára az önálló, független élet feltételeit.

Családja mellett egészségét dr. Zagyi Károly, a mindennapi élet zökkenőmentességét pedig Szepesi Józsefné Marika segíti. Egyéb feladatok megoldásában a szolgálat más munkatársai segítik. Otthonából figyelemmel kíséri a világban zajló eseményeket is.

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!