Helyi hírek 2017. november 30. 07:30

Segítséget nyújtana az önkormányzat a gyűjtőkémény-ügyben érintetteknek

Segítséget nyújtana az önkormányzat a gyűjtőkémény-ügyben érintetteknek
Mintegy 250-300 félegyházi családot érintett a nyáron a „gyűjtőkémény-ügy”, amikor ennyi lakás úgymond megbukott a füstpróbán, és az ellenőrző hatóság megtiltotta számukra a gázüzemű vízmelegítőik további használatát. A kialakult helyzet akkor szélsőséges indulatokat gerjesztett a városban. Csányi József polgármester előterjesztésében a november 30-i ülésen ismét a képviselő-testület elé kerül a téma. Ezúttal arról az előterjesztésről hoznak döntést a városatyák, amely alapján az érintettek jelentős önkormányzati támogatást kapnának.

Fotó: illusztráció

Az előterjesztés részletesen kitér az elmúlt hónapok eseményeire. Ebből kiderül egyebek mellett az is, hogy a lakóközösségek az életveszélyes kémények kiváltását jellemzően villanybojlerekkel és az elektromos fővezeték felújításával, vagy a kémények felújítása, bélelése után központi fűtés kialakításával oldották meg. A felmerült költségek a tulajdonosokat terhelték úgy a lakóközösség tagjaként a közös tulajdont érintő, mint a lakáson belül végzett felújítások esetében.

Csányi József kérdésünkre elmondta: – Az elmúlt hónapokban több társasház nyújtott be kérelmet az önkormányzathoz vissza nem térítendő támogatást kérve felmerült költségeik enyhítésére. S bár az ügyet annak kipattanásakor többen is igyekeztek politikai hajójuk vitorlájába befogni, a megoldásra a mai napig semmilyen javaslat nem érkezett az önkormányzathoz. Én Farkas Mihályt, a vagyongazdálkodási osztály munkatársát kértem fel, hogy kísérje figyelemmel, és szükség esetén segítse a társasházi közös képviselők üggyel kapcsolatos munkáját, valamint – bár ez nem kötelező önkormányzati feladat – dolgozzon ki javaslatot a közösségek támogatására. Ennek figyelembevételével készült az az előterjesztés, amit most a képviselő-testület elé viszünk. Eszerint az érintett lakóközösségek lakásonként legfeljebb 20 ezer forint összegű támogatásban részesülhetnek a 2018. évi költségvetés terhére. Ehhez az összeghez az előírt felújításokat már elvégző társasházak a jövő év februárban hozzá is juthatnak.

A csütörtöki testületi ülésen tehát arról határoz a képviselő-testület, hogy – az előterjesztett határozatnak megfelelően – a Zrínyi utca 7., Zrínyi utca 9-11-13., Majsai út 5., Patán utca 6., Arad utca 1., Lugas utca 1/A, 1/B, 1/C, Zrínyi utca 5., Majsai út 7., Kazinczy utca 2., Kossuth utca 26., 28., 30., 32. számú társasházak részesüljenek önkormányzati támogatásban.  Azonban mivel a katasztrófavédelem információi szerint további kiskunfélegyházi társasházaknál van folyamatban életveszélyes kémények letiltása, az előterjesztés arra is kitér, hogy ezeknek a lakóközösségeknek ugyanezt a támogatást meg kívánja adni az önkormányzat. – tette hozzá a polgármester.


 

Kövessen minket a Facebookon is!