Kitekintő 2017. december 6. 10:30 Forrás: origo.hu

Üzenet érkezett a Naprendszeren túlról

Üzenet érkezett a Naprendszeren túlról
A NASA Voyager-1 űrszondája a legmesszebbre jutott űreszköz, jelenleg 21 milliárd kilométerre jár a Földtől. Egyes hajtóműveit 1980 óta nem használta, most azonban ismét begyújtotta őket.

A Voyager-1 jelenleg a csillagközi térben jár. Hajtóművei azt a célt szolgálják, hogy antennáját a Föld irányába tudja fordítani, és így kommunikálni tudjon a mérnökökkel. Ha ez lehetetlenné válik, a szondával végleg elveszítik a földi irányítók a kapcsolatot. Annak érdekében, hogy az űreszköz élettartamát kitolják és az még 2020 után is információkat küldhessen nekünk, be kellett gyújtani a közel 40 éve nem használt hajtóműveket.


19 óra 35 perc feszült várakozás

A NASA által újraélesztett TCM (trajectory correction maneuver) hajtóműveket eredetileg arra használták, hogy a szonda navigációját segítsék, míg az elhalad a Jupiter és Szaturnusz mellett. Mivel az utóbbi 1980. november 8-án megtörtént, a TCM hajtóműveket nem kapcsolták be többet, egészen 2017 novemberéig.

November 28-án, kedden azonban a földi irányítók utasításokat küldtek a Voyager 1-nek, hogy gyújtsa be 4 hajtóművét.A válaszra összesen 19 óra 35 percet kellett várni. Végül november 29-én, szerdán a Voyager megküldte a teszt eredményeit, melyek arról árulkodnak, hogy a kutatók próbálkozását siker koronázta.

A TCM hajtóművek méretüket és funkciójukat tekintve hasonlítanak a többi hajtóműre, működésükhöz ugyanakkor melegítő berendezésekre van szükség, amik energiát vonnak el az űrszondától. Amikor a melegítők működtetésére már nem marad energia, a kutatók átváltanak a többi hajtóműre. A szakértők most azt tervezik, hogy a Voyager 2 TCM hajtóműveit is tesztelni fogják. A testvérszonda várhatóan néhány év múlva lépi át a Naprendszer határát, és követi társát a végtelenbe és tovább.



2025-re fogy ki teljesen az üzemanyagból

A Voyager-program keretében a NASA két űrszondát állított pályára. A számozás ellenére a Voyager-2-t indították először, 1977. augusztus 20-án, míg a Voyager-1-et csak két hét múlva, 1977. szeptember 5-én.Az ikerszondák feladata a Szaturnusz és a Jupiter megközelítése volt, többek közt vizsgálták a bolygók légkörének összetételét, szerkezetét, meghatározták tömegüket és alakjukat. 

A Voyager-1 2012-ben átlépte a helioszféra határát, vagyis elhagyta azt a régiót, amelyben a Napból kiáramló részecskék, a napszél összetevői vannak túlsúlyban, átlépett a csillagközi térbe, társa pedig lassacskán szintén eléri ezt a határt. A Voyager-1 jelenleg 21 milliárd kilométerre, a Voyager-2 pedig több mint 17 milliárd kilométerre száguld a Földtől.

A Voyager-1 2025-re teljesen kifogy a működtetésére szolgáló radioaktív plutóniumból. Kozmikus útja azonban nem ér véget, több mint 38 ezer év múlva halad el a következő csillag, a gyengén fénylő AC+79 3888 katalógusjelű nap mellett a Kis Medve csillagképben.


Kozmikus aranylemez

Mindkét Voyager űrszonda központi műszeregységének oldalára egy alumíniumtokba zárt, nagyméretű arany hanglemezt erősítettek, amely képek mellett zenét és beszédet is tárol. A lemez lejátszásához természetesen mellékeltek egy berendezést is.

A Carl Sagan amerikai csillagász által összeválogatott lemezen szerepel többek között Jimmy Carter akkori amerikai elnök és Kurt Waldheim akkori ENSZ-főtitkár üzenete nyomtatott formában, továbbá ötvenöt nyelven - köztük magyarul is - elhangzó üdvözlet. Emberi beszéden kívül felvették a delfinek hangját, a szél süvöltését, a traktor berregését és még egy csók elcsattanását is.



A fotók összeállításánál azt a célt tűzték maguk elé, hogy az emberiség kedvező oldalát mutassák be, ezért háborúkról, nyomorról, betegségekről tudósító képek nincsenek a lemezen, helyszűke miatt azonban a kiemelkedő művészeti alkotások és a vallások bemutatása is elmaradt.

 

Kövessen minket a Facebookon is!