Helyi hírek 2017. december 12. 13:30

Egy védőnő karácsonya

Képgaléria
Egy védőnő karácsonya
Vidács Tímea immáron 9 éve dolgozik védőnőként Kiskunfélegyházán és Gátéron. Ez alatt az idő alatt több körzetben látta el feladatait, így sok kiskunfélegyházi család idézheti fel emlékeiben az együtt töltött hónapokat, amelyek alatt Vidács Tímea egy kicsit szinte a családjuk részévé vált. Emellett három éve kezdte a Kriston intim torna tanítását városunkban. Ezzel a hatékony testtudat-fejlesztő tréninggel a testi és lelki önismeret mélyítésén kívül Tímea sokaknak segít az egészségvédelemben és egészségnevelésben is.

A kétgyermekes anyuka a védőnői hivatást nem tudatosan választotta.

– Egy osztálytársamnak az anyukája dolgozott védőnőként, ő adott kölcsön nekem egy könyvet, amelyben a védőnők feladatairól volt szó – mondta Tímea, majd hozzátette, hogy már akkor is érdekelte a biológia és az egészségügy, de addig valamiért nem figyelt fel erre a hivatásra. Hangsúlyozta, a védőnői tevékenység nem csupán munka, hanem hivatás is. A születés misztériumát és egy-egy új család megalakulását éljük át minden egyes alkalommal, ami különleges feladat.

Természetesen, mint ahogy az sok ember életében előfordul, Vidács Tímea életében is voltak kitérők. Mielőtt a védőnői pálya mellett döntött, többek között volt mentálhigiénés munkatárs egy idősek otthonában, és külföldön dolgozó bébiszitter is.

– Most már nagyon szeretem a munkám, és nem is csinálnék mást. Főleg a gyermekeim születése után jöttem rá arra, hogy mennyire közel áll hozzám ez a szakma – tette hozzá a védőnő.

Karácsony táján előtérbe kerül a szeretet, a meghittség. Tímea is ezt tapasztalta munkája során. Elmondása szerint ilyenkor sokak számára fontosabbá válnak a családi események, és aki teheti, több időt szentel a gyermekeinek.

Az Ön családja hogyan ünnepel Karácsonykor?

– A Karácsony szerintem egy nagyon személyes, úgy is mondhatnám intim ünnep. Ezért mi szűk körben ünnepeljük. Ilyenkor az ünnep nálunk nem a rohanásról és a főzésről szól igazán, hanem a családról. Arról, hogy minél többet legyünk együtt, sétáljunk, játszunk közösen, beszélgessünk, netán korcsolyázzunk.

Vannak hagyományos ételek, amelyeket csak Karácsonykor szoktak fogyasztani?

– Szenteste a mi családunk halat szokott fogyasztani. A férjem nagyon szeret főzni, így megosztjuk a feladatot: ő halászlével készül, én pedig a rántott halat sütöm. Másnap, amikor jönnek a vendégek, bővül a kínálat. December 24-én, mi már nem főzünk. Aznap minden a Karácsonyról és az együttlét öröméről szól.

Az ünnepre milyen módon szoktak készülni? Vannak közös programok?

– Az adventi időszakban is tudatosan figyelünk a férjemmel arra, hogy közös programok szervezésével bevonjuk a gyerekeinket a várakozás misztériumába. Például mézeskalácsot szoktunk sütni. A gyerekeink ilyenkor nagy örömmel sürögnek-forognak a konyhában, érzik azt, hogy fontos az ő segítségük, munkájuk is. Az illat, pedig ami mézeskalácssütés közben elárasztja a házat, magáért beszél. Az adventi időszakot részben a kézműveskedére szánjuk. Szenteste pedig az angyalka hozza a karácsonyfát, amit minden évben közösen díszítünk fel. Idén, ha minden igaz, saját készítésű díszek fognak díszelegni a fánkon. Ezeknek a mintáját szívesen megosztom az olvasókkal.

A díszek elkészítéséhez a következő alapanyagokra van szükség: filc, olló, cérna, vatta, színes gombok, sablon. Elkészítés: A filcből kivágjuk a mintát két darabban. Tetszés szerint felvarrjuk a gombokat. Ezután a két darabot összetesszük, pelenkaöltéssel körbe varrjuk az egészet, és kissé kitömjük vattával.



 

Kövessen minket a Facebookon is!