Helyi hírek 2017. december 7. 13:30

Méreg- és tetemkereső kutyákkal küzdenek az illegális mérgezések ellen

Képgaléria
Méreg- és tetemkereső kutyákkal küzdenek az illegális mérgezések ellen
Bemutatkozott a sajtó képviselőinek Samu és Carlo, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) két új méreg- és tetemkereső kutyája. A két szervezet együttműködésének eredményeként a madármérgezéses esetek visszaszorítása és megelőzése céljából a nemzeti parkok közül elsőként a KNPI működési területén áll szolgálatba speciálisan képzett kutyás egység a Természetvédelmi Őrszolgálat kötelékében.

A világszerte veszélyeztetett parlagi sasok védelme érdekében tett intézkedések sikerei ellenére a ragadozó-mérgezések még mindig komoly természetvédelmi károkat okoznak itthon és külföldön egyaránt. Az MME és partnerei, köztük a KNPI, az Európai Unió támogatása révén a 2017-2021 közötti időszakban tovább folytathatják a ragadozó-mérgezéses esetek visszaszorításáért tett erőfeszítéseiket.

A 3 583 577 euro összköltségvetésű, „A parlagi sasok védelme a Pannon régióban az ember okozta pusztulás visszaszorításával” című LIFE Nature projektben Magyarország mellett Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában és Szerbiában is jelentős akciók indultak a mérgezések visszaszorítása és megelőzése érdekében.

A projekt részeként a KNPI és az MME két új méreg- és tetemkereső kutyát vásárolt és képzett ki. Ilyen speciálisan képzett kutya eddig csak egy volt az országban, sőt az egész régióban: Falco, aki vezetőjével, Deák Gáborral az MME alkalmazásában nagyban hozzájárult a ragadozó madarakat pusztító illegális mérgezéses esetek felderítéséhez és visszaszorításához. A páros az elmúlt 4 évben 547 keresés alkalmával 201 bűncselekménnyel kapcsolatos találattal segítette a hatóságok sikeres felderítő munkáját. Az eredmények alátámasztották, hogy indokolt az újabb kutyás egységek létrehozása. Az egyik frissen kiképzett négylábú, a Carlo névre hallgató belga juhászkutya az ő csapatukat erősíti.

A másik különleges eb, Samu, a német juhászkutya pedig az állami természetvédelemben, Gálos Anna természetvédelmi őr mellett teljesít szolgálatot a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, 2017 decemberétől. A Természetvédelmi Őrszolgálat így sokkal nagyobb hatékonysággal tud fellépni az illegális madármérgezésekkel kapcsolatos bűncselekmények ellen.

A kutyákat több hónapon keresztül képezték méreg- és tetemkeresésre, majd az ORFK Kiképző Központjában sikeres hatósági vizsgát tettek az ősz folyamán és „szolgálati keresőkutya” minősítést kaptak. Mostantól folyamatosan járőrözhetnek a jelentős madár-élőhelyeken, valamint a ragadozó-mérgezések helyszínein. Feladatuk a mérgezés és egyéb bűncselekmény áldozatául esett védett és fokozottan védett madarak tetemeinek és a mérgezett csalétkek felkutatása, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális nyomozócsoportjának segítése.

A mérgezéses esetek többségében az EU-ban már 2008-ban betiltott karbofurán tartalmú növényvédőszerek okozzák a pusztulást. A karbofurán szándékos mérgezésre történő felhasználása védett madarak ezreinek pusztulását okozta Európa-szerte az elmúlt években. Természetvédelmi szempontból a parlagi sas és a rétisas esetében a legaggasztóbb a helyzet, hiszen egyedszámukhoz viszonyítva ennél a két fajnál a legnagyobb a mérgezések okozta veszteség. 2012 és 2017 között összesen 56 rétisas és 36 parlagi sas lett mérgezés áldozata. Ha hosszú távon folytatódik ez a tendencia, akár a sasok közép-európai fennmaradását is veszélyeztetheti.

A KNPI és az MME azt reméli, hogy a három kutya és a képzett vezetőik jelentős előrelépést fognak hozni a hazai illegális mérgezések visszaszorításában és a tettes(ek) személyének felderítésében.

„A parlagi sasok védelme a Pannon régióban az ember okozta pusztulás visszaszorításával” című LIFE Nature projekt célkitűzései:

  • a korábbi sikerek alapján speciális kutyás egységek képzése Szlovákiában, Csehországban és Magyarországon;
  • regionális adatbázisok működtetése;
  • projektszinten egységes fellépés érdekében terepi-, rendőrségi -és állatorvosi protokollok kidolgozása, elfogadása;
  • sérült egyedek szakszerű ellátása és rehabilitációja;
  • a hosszú távú fenntartható fajvédelem érdekében érdekcsoportokkal (vadászok, állattartók, gazdálkodók, áramszolgáltatók) való egyeztetés és szemléletformálás;
  • műfészkek kihelyezése;
  • fészekőrzés;
  • élőhelyfejlesztés.


Projektidőszak: 2016.10.01-2022.03.31

Költségvetés: 3 583 577 euro (ebből EU hozzájárulás: 75%)

Konzorciumvezető: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME)

Társkedvezményezettek: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Vychodoslovenská distribucná a.s - Szlovákia, Raptor Protection of Slovakia, Czech Society for Ornithology, Ministry of the Environment of the Czech Republic, BirdLife Österreich, WWF Österreich, Bird Protection and Study Society of Serbia, Institute for Nature Conservation of Vojvodina Province – Szerbia.

Társfinanszírozók: Földművelésügyi Minisztérium - Magyarország, Austrian Federal Ministry of Agriculture, Forestry, Environment and Water Management

Fotók: Kiskunsági Nemzeti Park
 

Kövessen minket a Facebookon is!