Helyi hírek 2017. december 7. 16:30

115 éves a Kiskun Múzeum

Képgaléria
115 éves a Kiskun Múzeum
Kiskunfélegyháza tanácsa 1902. december 7-én alapította városunk múzeumát, a Kiskun Múzeumot az akkori gimnáziumi gyűjteményre alapozva. Az esemény évfordulója alkalmából múzeumi napot tartottak az intézményben, amelyen egész nap díjmentesen látogatható kiállításokkal várták az érdeklődőket. Múzeumtörténeti időutazással, múzeumi barangolóval, előadásokkal és még egy művészsarokkal is kedveskedtek a látogatóknak, ahol régészeti tárgyrajzolással foglalhatták el magukat a művészetkedvelők.

Az évfordulóra készülve az elmúlt hónapban a Kiskun Múzeum gyűjteménygyarapítási felhívást tett közzé, amelynek eredményeképp nagyon sok felajánlás érkezett a félegyházi lakosoktól. Az intézménynek ajándékozott tárgyakat bemutató kiállítás megnyitóján részt vett Csányi József, Kiskunfélegyháza város polgármestere. Beszédében elmondta, hogy rengeteg olyan érték van, ami hozzátartozik a múltunkhoz, a jelenünkhöz és a jövőnkhöz is. Hozzátette: A Kiskun Múzeum kimondottan azokat az értékeket őrzi, amelyek saját életünkből, saját múltunkból származnak és megtestesítve minket, belőlünk is bemutatnak valamennyit, felelevenítik emlékeinket.

Az 58 adományozónak egy-egy köszönőlevelet állítottak ki és adtak át, amelyre ugyanazt a szöveget írták, amit egykor az első adományozás alkalmával.

A kiállításon többek között régi kosarakat, órákat, fényképeket, térképeket, bakelitlemezeket, könyveket, használati tárgyakat, bútorokat lehet megtekinteni.

A tárlat anyaga között található egy sörösüveg is, amelyből valaha igazi Félegyházi sört ittak. Ennek kapcsán Csányi József elmondta, hogy Tóth Miklós sörfőzőmester, a Bäder Sörfőzde tulajdonosa és az önkormányzat között megegyezés született, amelynek eredményeképp nemsokára ismételten kapható lesz a Félegyházi sör.

Fotók: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!