Helyi hírek 2017. december 12. 15:30

Körkérdés: Mi kerül az ünnepi asztalra?

Képgaléria
Körkérdés: Mi kerül az ünnepi asztalra?
A karácsonyi előkészületek velejárója az ünnepi menü megtervezése, elkészítése. Akadnak hagyományos, tradicionális ételek, de újdonságokkal, különlegességekkel is megpróbálkoznak a vendégvárók.

Sasiné Albrecht Melinda (36)

A szüleim és a férjem szülei is főznek, ellátogatunk hozzájuk karácsonyi ebédre. Nem hagyományos vacsorával készülök, Esterházy-rostélyos minden évben nagy népszerűségnek örvend, a férjem nagyon szereti. A gyerekek imádják a bolognai spagettit, így az is kerül az asztalra. Sütemények helyett csokis, vagy sajtkrémes tortát készítek. A tradicionális ételek közül a halászlé és a bejgli sem marad el, utóbbit dédi mamám süti.

 

Madácsiné Kapus Erika (55)

Hagyományos ételeket készítek, szenteste rántott hal lesz a menü krumplipürével, a halászlevet sajnos nem mindenki szereti a családban, így az elmarad. Estére diétás pulykamell, az idősebbek részére sült kacsa készül. A bejgli és a zserbó örök kedvenc, de gesztenyetorta is lesz mellettük.

 

Majoros László (65)

Hosszú évek után a gyerekkel közösen ünnepeljük a karácsonyt, a menü hagyományos ételekből, töltött káposztából, halászléből tevődik össze. A főételekhez ugyancsak tradicionális sütemények társulnak. A megszokott ételek hozzájárulnak a karácsonyi hangulat megteremtéséhez.

 

Mindszenti Lászlóné (72)

Előre megtervezem a karácsonyi ételeket, idén borlevest és halászlét főzök szentestére. A halakból félreteszek másnapra rántani, akkor töltött káposzta és hurka-kolbász készül salátával, különböző öntetekkel. A környezetemben mindenki szereti a hagyományos ételeket, örök kedvenc még a rántott hús, amit szintén sütök. Újságokból veszek még egyéb receptötleteket, távol-keleti ízeket is belecsempészek a karácsonyi menübe édes, savanyú és csípős mártások formájában.

 

Rózsa Laura Eszter (14)

A családban halászlé, töltött káposzta és bejgli minden évben kerül az asztalra. Mellettük sült hús, töltött hús és gulyásleves készül. A hagyományos sütemények kiegészítéseként tiramisu is előfordult már, egy-két újdonság az édességek terén feldobja a karácsonyt. Segítek bevásárolni és részt veszek a konyhai előkészületekben. Nagyszülőknél és otthon is tartunk közös vacsorát, ilyenkor összegyűlik a család apraja-nagyja.

 

Juhász Tamás (32)

Szüleimnél tradicionális ételek lesznek, viszont idén a párom újítani fog, még számomra is meglepetés, hogy mivel készül. Bajáról költöztem Félegyházára, ezért a halászlé elmaradhatatlan karácsonykor, mellette a húsételeket preferálom. Nem tartom magam édesszájúnak, de azért egy kis somlói galuskának mindig örülök az ünnepekkor.

 

G. Z. 

Kövessen minket a Facebookon is!