Helyi hírek 2017. december 11. 14:30

Bemutatták a Szecesszió az Alföldön című kiadványt

Képgaléria
Bemutatták a Szecesszió az Alföldön című kiadványt
A kötet a 2015-ben Kiskunfélegyházán megrendezett Városépítő polgármesterek és az „alföldi szecesszió” című tudományos tanácskozáson elhangzott előadások továbbírt, szerkesztett változatait tartalmazza. A gazdagon illusztrált, gazdag névjegyzékkel kiegészített könyvet átlapozva kiderül, hogy az Alföld újfajta értelmezést kaphat. Európának ez az egyetlen agrárvárosi régiója, amely szecessziós építészetével emelkedik ki. A kötet fontosságáról, részleteiről Havas Gyöngyvér művészettörténész és Sulyok Miklós, a Budapest Galéria művészettörténésze szólt a megjelentekhez.

A könyvbemutatón megjelentek megtudhatták, hogy az egyes fejezetekben szó esik koncepciózus városvezetőkről, építészekről és műveikről, stílusirányzatokról és az ornamentikáról. Az írásokat a szecesszió mellett egy, az építésztörténetben kevésbé megszokott szempont köti össze: a régió.

A szabadkai Raichl-palota majolikás kapuíve, az úri hímzések virágait és a francia art nouveau vonalburjánzását egybekomponáló kecskeméti Cifrapalota, az éppen a századforduló idején ültetett platánsorok fölé szűcsmotívumaival magasodó kiskunfélegyházi városháza, a sásliliomokat korlátráccsá transzponáló szegedi Reök-palota, a kortárs Bécs művészete felé tekintő nagyváradi Darvas-palota nemcsak alkotóik fő művei, hanem a magyar szecessziós építészet kimagasló emlékei is.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!