Helyi hírek 2017. december 10. 15:30

Bugacon valósul meg Bács-Kiskun megye egyik legnagyobb turisztikai fejlesztése

Képgaléria
Bugacon valósul meg Bács-Kiskun megye egyik legnagyobb turisztikai fejlesztése
Bugacon valósul meg a közeljövőben Bács-Kiskun megye egyik legnagyobb turisztikai fejlesztése. Az egymilliárd forintos beruházás keretében egy látogatóközpont épül majd a falu ­határában feltárt Aranymonostor mellett.

Az ultramodern látogatóközpont a tervek szerint az Árpád-kori monostort és a körülötte elterülő egykor virágzó Árpád-kori település életét, valamint az ott feltárt, Európában is ritkaságnak számító leletanyagot mutatja majd be. 

A beruházás várhatóan 2020 áprilisá­ban fejeződik be és 13 új munkahelyet teremt – részletezte a projektnyitón Szabó László polgármester. A településvezető azt is elmondta, hogy a kolostort és a bazilikát eredeti technológiákkal tervezik újjáépíteni, valamint egy 40 hektáros területen őstörténeti emlékparkot hoznak létre, amely a hun-avar kort mutatja be.

Egy lovasíjászközpont kialakítása is tervben van, és a helyi hagyományos lófajták mellett az akhal teke fajta tenyésztését is célul tűzték ki.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője szerint ez a régészeti feltárás nemcsak a Szent László utáni évtizedek történetét írja újra, de nagyban meghatározza Bugac jövőjét is. Mint mondta, jelentősen megváltoztatja a helyiek és a környékbeliek életét, lehetőségét.

A projekt nyitórendezvényén tartották Balogh András dokumentumfilmjének ősbemutatóját is, amelyben Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum Igazgatója, a régészeti feltárás vezetője meséli el az Aranymonostornál talált Szent Péter-ereklyetartó megtalálásának körülményeit.

 

Kövessen minket a Facebookon is!