Kitekintő 2014. július 4. 10:33 Forrás: privatbankar.hu

Anthrax-szal fertőzött húst találtak Kelet-Magyarországon

Anthrax-szal fertőzött húst találtak Kelet-Magyarországon
Tiszafüreden illegálisan vágtak szarvasmarhákat, kiderült: lépfenések voltak. Nem csak a család evett belőle, egy olyan cég is vásárolt, ami több konyhát üzemeltet. Eddig 5 embert tartanak kórházi megfigyelés alatt.

Az elmúlt napokban két szarvasmarhát vágtak le illegálisan egy tiszafüredi szarvasmarha telepen. Az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, de erről az állategészségügyi hatóságot nem értesítették. A NÉBIH Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának vizsgálata a helyszínen még fellelhető fagyasztott húsból kimutatta a lépfene baktériumot.

A területileg illetékes kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi, illetve népegészségügyi szakigazgatási szervének szakemberei a helyszínen megtették a szükséges intézkedéseket, közvetlen veszéllyel már nem kell számolni. Az időben felfedezett megbetegedés antibiotikummal jól gyógyítható - írja az ÁNTSZ.

Feketevágásból származó húst vittek a menzára?

Az esetről értesülve a hatóságok azonnal megkezdték a járványügyi kivizsgálást. A tiszafüredi, fertőzési veszélynek kitett állatok és a környéken tartott fogékony állatok vakcinázását már megkezdték az állatorvosok. Emellett az egészségügyi hatóság is haladéktalanul megkezdte az érintettek felkutatását. Lépfene gyanú miatt jelenleg öt Jász-Nagykun-Szolnok megyei lakost tartanak kórházi megfigyelés alatt Debrecenben. Feltételezhető, hogy ők az illegális szarvasmarha-vágás során fertőződhettek meg.

Az illegálisan levágott állat húsának egy része családi felhasználásra került, a másik részét a több konyhát is üzemeltető Füredi Hableány Bt-hez szállították. A cég felelőssége, hogy illegális forrásból, szabálytalanul szereztek be húst és azt a közfogyasztásban értékesítették. Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság a konyha működését a csütörtöki nappal felfüggesztette, illetve az ügyben rendőrségi feljelentést tesz.

Honnan tudjuk, hogy lépfenések vagyunk?

A lépfene (anthrax) által okozott emberi megbetegedés jellemzői: A lépfene kórokozójával az ember a beteg állatokkal (főként kérődzőkkel) történő közvetlen kapcsolat (az állatok gondozása, vágása, feldolgozása, húsuk elfogyasztása) révén fertőződhet. Főleg a hentesek, vágóhídi dolgozók, bőr-, gyapjú- és szőrmefeldolgozó üzemek dolgozói vannak a betegség veszélyének kitéve, de beteg kérődzők házi vágását követően a húsból fogyasztók körében a gyomor-bélrendszert érintő megbetegedés is előfordulhat.

Kövessen minket a Facebookon is!