Helyi hírek 2017. december 12. 09:30

Csatornázás a Bankfaluban, a BÁCSVÍZ Zrt. kivitelezésében

Csatornázás a Bankfaluban, a BÁCSVÍZ Zrt. kivitelezésében
A BÁCSVÍZ Zrt. vezetése az év elején 6 célcsoportban foglalta össze a 2017-es év legfontosabb feladatait. Ezek felölelték a vállalkozási munkákból származó árbevételt, az energia megtakarításokat, a további hatékonyságnövelést, a folyamatok és az adminisztráció egyszerűsítését, valamint a vízmérő leolvasási folyamat optimalizálását is. Az első helyre azonban egyértelműen a humán erőforrással kapcsolatos teendők – azon belül is elsősorban a munkaerő megtartó képesség növelése és a munkahelyi közösségek építése – kerültek. Kurdi Viktor elnök-vezérigazgatót évértékelő beszélgetésünk során egyebek mellett arról is kérdeztük, hogy miként erősítette a cégvezetés a megbecsültség érzését a kollégákban.

– Igyekeztünk részletesen kommunikálni céljainkat, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektettünk arra is, hogy meghallgassuk a munkatársak véleményét, javaslataikat. Családi napot, sportversenyeket, évzáró rendezvényt szerveztünk. Rendkívül kedvezményesen tettük lehetővé a prevenciós egészségügyi szűrésen való részvételt. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy munkatársak többsége – de mindenképpen jelentős része – számára a pénz, a jövedelem jelenti az igazi megbecsülést. Ezen a területen is igyekeztünk előre lépni, és a lehetőségeink adta keretek között emeltük a béreket. Emellett fenntartottuk eddigi cafetéria-keretünket is. Bízom benne, hogy mindezeknek köszönhetően egyre többen érzik majd úgy, hogy ez egy gondoskodó, jó munkahely, amelyre hosszú távon lehet számítani.

Mindennek a fedezetét azonban meg is kell teremteni. Hogy áll a BÁCSVÍZ Zrt. a gazdálkodási eredmények területén?

– Örülök annak, hogy a vállalkozási árbevételünk 2017-ben is meghaladja az egymilliárd forintot, és örülök annak is, hogy ezeknek a munkáknak a hatékonysága megfelelően alakult. A gazdálkodási egyensúlyunk javult, ami annak is köszönhető, az idei nyár ideális volt a víziközmű szolgáltatás szempontjából. Voltak olyan időszakok, amikor kifejezetten jó értékesítési eredményeket tudtunk realizálni. A nagyfogyasztóink többsége előre lépett a volument illetően. Ez a cégünk pénzügyi stabilitása szempontjából is fontos. Szép eredményeket értünk el a kintlévőségkezelés területén is, az már egészen biztos, hogy kevesebb kintlévőséggel zárjuk az idei esztendőt, mint a tavalyit.

Jutott-e a bevételekből az eredményes munkavégzéshez szükséges technikai, technológiai háttér fejlesztésére?

– Büszkék vagyunk arra, hogy tavasszal két tisztán elektromos meghajtású kishaszongépjárművet tudtunk beszerezni, és további öt érkezését várjuk. Ezekhez járművenként 1,5 millió forintos állami támogatásban is részesültünk, sikeres pályázatainknak köszönhetően. Azt várom, hogy ezek az autók kilométerenként 5-6 forintos költséggel üzemelnek majd, tehát lényegesen olcsóbban, mint a diesel üzemű gépjárműveink. Emellett természetesen az is nagyon fontos számunkra, hogy ezek a fejlesztések környezetvédelmi céljainkat is jól szolgálják. Vásároltunk még további munkagépeket, hibaelhárítók autókat, korszerű kisgépeket, munkaeszközöket és szerszámokat is.

Terveznek-e a közeljövőben olyan fejlesztést, amely a kiskunfélegyháziakat érinti?

– A város önkormányzatának megbízásából Bankfalu településrészen végzünk szennyvízcsatornázást, 2018 első felében. A BÁCSVÍZ Zrt., mint fővállalkozó 2196 méter gyűjtőcsatorna és 1591 méter bekötőcsatorna kivitelezési munkálatainak elvégzésére szerződött az önkormányzattal. A beruházás érinti a Róna utca - Kiskun utca és Templomhalom utca közötti szakaszát, a Barázda utcát, a Kalász utcát, a Kéve utcát, valamint a Szélmalom utca egy szakaszát. A tervek szerint a januárban induló fejlesztés jelentősen növelheti az ott élők komfortérzetét.

Összességében milyenek a cég kilátásai 2018-ra?

– A bérleti díjakból finanszírozott rekonstrukciós munkák, illetve a különböző ipari fejlesztéseknek, útépítéseknek köszönhető víz- és csatornaépítési munkák 2018-ban is kellőképpen ellátnak bennünket olyan feladatokkal, amelyek a víz- és csatornaszolgáltatáson túli árbevételt hoznak. Amennyiben sikerül 2018-ban is legalább annyi vizet eladni, illetve csatornaszolgáltatást értékesíteni, mint 2017-ben, akkor kiegyensúlyozott, jó év elé nézhetünk.

 

Kövessen minket a Facebookon is!