Helyi hírek 2017. december 13. 07:30

Öt gyermekkel megélve a Karácsony csodáját

Öt gyermekkel megélve a Karácsony csodáját
Saját készítésű mézeskaláccsal, adventi koszorúval, kézműves ajándékok készítésével és persze sok-sok egymásra figyeléssel készül a héttagú Oláh család a Karácsonyra. A nagycsaládban a legnagyobb gyermek 16, a legkisebb pedig 5 éves. Az ő örömteli érkezéséről 6 évvel ezelőtt, épp Karácsonykor szerzett tudomást a család.

Oláh Károly és Oláhné Marcényi Judit 17 éve házasok, 5 gyermeket nevelnek. Judit gyógytornászként dolgozik, emellett a Móra Ferenc Művelődési Központban hetente két alkalommal, tornával segít az anyukáknak formába hozni magukat, mert mint mondja, egy édesanya közérzete kisugárzik a családjára. A csütörtök délelőtti alkalmakat szívesen látogatják a kismamák is, hiszen erre a tornára mindenki magával hozhatja csemetéjét, így a gyerekek édesanyjuk közelében lehetnek, az anyukák pedig nyugodtan törődhetnek magukkal is egy kicsit. Károly, a családfő pedig villamosmérnök, jelenleg informatikusként dolgozik. Bár Judit félegyházi születésű, férje révén egy időre elkerült szülővárosából. Viszont 5 évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy Kiskunfélegyházára költöznek.

Már a házasságuk elején egyetértettek abban, hogy nagy családot szeretnének. – Én néha úgy érzem magam, mint egy zsonglőr – mesélte mosolyogva Judit, majd hozzátette, hogy szerinte, akinek több gyereke van, annak több az öröme és a felelőssége is. Mint mondta, nagyon sok mindent csinálnak együtt, rengeteg közös programot szerveznek. – Természetesen mindenkire jut külön idő is – tette hozzá Károly. Elmondták, hogy este, elalvás előtt elmaradhatatlanok azok a pillanatok, amikor a szülők mindenkivel külön is beszélgetnek.

– Karácsonyt megelőzően mindig kitesszük a falra az adventi naptárunkat, amelynek kis zsebei vannak. Ezekbe a zsebekbe rejtjük a családtagok neveit. Énekszó kíséretében minden nap kihúzzuk valakinek a nevét, akinek kedvében járunk egy kis finomsággal és egyéb apró figyelmességekkel.

Károlytól és Judittól azt is megtudtuk, hogy Karácsonykor a nagyszülőknek készítenek egy nagy fényképes naptárt, amihez néha napokig válogatják közösen a fotókat, közben nevetnek, viccelődnek és felelevenítik a szép emlékeket.

Nemrég az egész család a hegyekben töltötte Advent utolsó hetét, amely után teljesen másképp látták a Karácsony megünneplését. Egész más volt így megélni a várakozást – mondta Judit, az anyuka. Elmaradt az ilyenkor szokásos hajtás, a vásárlási láz és stressz.

A karácsonyi étkezéseket tekintve, Judit egészséges ételeket próbál főzni, és természetesen szem előtt tartja a gyerekek kívánságait is. Például nagy kedvenc a kukoricasaláta, mesélte Judit, majd hozzátette, hogy ezt a köretet egy 15 literes edényben készítik közösen, hiszen ez egy olyan egyszerű étel, aminek az elkészítésében a kisebbek is tudnak segíteni.

A gyermekek növekedésével együtt az Oláh családban változott a karácsony megünneplése. Mikor a többség még kicsi volt, titokban érkezett a feldíszített karácsonyfa és az ajándékok is. A gyerekek úgy tudták, hogy mindezt Jézus küldte. Ebben benne van a valóság és a meglepetés is – hangsúlyozták, majd hozzátették, hogy így a gyerekek később sem érezték magukat becsapva, amikor azt mondták: általunk küldte.

A család mostanában együtt díszíti a fát, amely a kertjükben a nappali előtt található. Aztán megnézik a Pásztorjátékot, elmennek a szentmisére, amely után hazaérve a vacsora előtt közösen elolvassák a karácsonyi történetet. Később a fa alatt együtt énekelnek és persze buzgón bontogatják a csomagokat. Majd jön a közös játék, amiben mindenki részt vesz! A következő ünnepnapok a nagycsaládi összejövetelekkel telnek.




 

Kövessen minket a Facebookon is!