Helyi hírek 2017. december 14. 07:30

Mindenkinek van oka, hogy büszke legyen Félegyházára

Mindenkinek van oka, hogy büszke legyen Félegyházára
Szakértelem, bizalom, korrektség és szavahihetőség. Dr. Faragó Zsolt jegyző szerint ezek az alapvetések határozzák meg ma az általa vezetett félegyházi polgármesteri hivatal szellemiségét. A szakemberrel utoljára három évvel ezelőtt készítettünk interjút, amikor friss kinevezése apropóján kérdeztük terveiről. Akkor egy olyan munkaköri légkör megteremtésének fontosságát emelte ki, ami a kölcsönös tiszteletre és a város iránti elköteleződésre épül. Most ugyanezekről az értékekről már, mint Félegyháza fejlődésének felhajtóerőiről esik szó.

– Mire a legbüszkébb az elmúlt évek eredményei közül?

– Egyértelműen a csapatra. Kisné Drubi Anikó, Alács Miklós, Juhász László, Ódor László… Hogy csak az osztályvezetőket említsem a mintegy száz munkatársam közül, akiknek a tevékenysége egy jól felkészült, egymás munkáját segítő köztisztviselői dolgozói állományra épül. Ők nem arctalan hivatalnokok, hanem hétköznapi emberek, akik itt élnek Félegyházán. Ugyanúgy járnak piacra, boltba, hordják a gyerekeiket iskolába és óvodába, mint bárki más. Saját életükben is megtapasztalják a jelentkező problémákat, érzékelik a fejlesztések hatásait, és közvetlenül találkoznak az emberek véleményével. Nálunk nincsenek vezetői allűrök. Nem számít ritkaságnak, hogy az osztályvezető sajátkezűleg nyitja meg hajnalban szökőkút csapját, díszíti a karácsonyfát, hordja a szociális tűzifát, épít színpadot… Mindenki személyes ügyként kezeli a saját munkakörét, és nem azért, mert ezt várják el tőle, hanem mert hozzá szeretne tenni a közös ügyhöz. Mindennapos dolog, hogy késő este még csörög a telefonom, mert egy kolléga meg akar osztani velem egy ötletet, egy halasztást nem tűrő problémát, vagy éppen egy megoldást. Hasonló a helyzet a képviselőkkel is.

– Mekkora szerepe van ennek abban, hogy talán soha nem volt még annyi nyertes pályázat, fejlesztés, beruházás Félegyházán, mint manapság?

– Sok más mellett az is feladata a hivatalnak, hogy a városvezetés elképzeléseit megvalósítsa. Ki merem jelenteni: azért fejlődik így a város, mert a korrektség és az őszinteség minden téren alapkövetelmény. Nincsenek alkuk és háttérben intézett simlik, az adott szó kötelez, és mindannyian őszintén és elhivatottan a várost akarjuk segíteni. A képviselők, a hivatalnokok, az intézményekben dolgozók mind támogatóként állnak be egy-egy ügy mögé, ha megértik, hogy az miért fontos és előrevivő a városnak. Ez túlmutat szakmai hozzáértésükön, és emberi értékeiket is fémjelzi. Amikor mérleget vonok a polgármesteri hivatal munkájáról, számomra az egyik legnagyobb öröm, hogy a hozzánk forduló ügyfelek többsége akkor is elégedetten távozik, ha az adott problémáját esetleg nem sikerült megoldanunk. Mert azt látja, hogy mindent megtettünk érte, ami lehetséges volt.

– Tehát a félegyháziak elismerik a hivatal munkáját?

– Néhány év alatt nem lehet egy várost gyökeresen átalakítani, de azt mindenki respektálja, hogy látványos a változás, ami Félegyházán történt. Sok pozitív visszajelzést kapunk például arról, hogy soha nem volt ilyen gyors a hivatali ügyintézés, és még az ellenzéki képviselők is elismerik a munkánkat. A 2017. évi jegyzői beszámolót szinte egyhangúan fogadta el novemberi ülésén a képviselő-testület. Ez nagyon megtisztelő. Ahogy az is, hogy példátlan támogatásban van részünk a vállalkozók részéről is, ami segítő szándékban és anyagi felajánlásban egyaránt megmutatkozik. Van például, aki minden évben 2 millió forintot ajánl fel a nevét titokban tartva, amit a rászorulókra költünk. Ezt is nagyon jó megélni.

– Ha akarná se titkolhatná: Ön ezt az egészet élvezi…

– Hadd magyarázzam meg az okát egy személyes példával. Idén különösen szép karácsonyfája lett Félegyházának. És ez nem a polgármester, vagy a jegyző érdeme, hanem azoké a kollégáké, akik millió más feladatuk mellett hónapok óta dolgoznak azon, hogy ilyen ajándékkal lephessük meg a várost. 18 felajánlott fát néztek meg, munkaidőn és munkakörön túl. Sírásig fajuló viták folytak a részletekről, s még az utolsó nap is izgultak, hogy milyen lesz a végeredmény, hogyan fogadják a félegyháziak. Biztos, ami biztos alapon azért másik tervvel is készültünk. Mert mindenképpen szépet akartunk adni a városnak. Végtelenül jó volt látni az örömteli fogadtatást, és a felszabadult boldogságot a kollégák arcán, hogy megérte! A második adventi gyertyagyújtás napján egyik munkatársam öltöny-nyakkendőben a dolgára sietve meglátta, hogy a város karácsonyfáján kialudt az égősor. Nem volt rest felmászni a fára és megjavítani. Így mire az ünnepségre érkeztek az emberek, már újra teljes pompájában találták a fát. Ilyen közegben megsokszorozódnak az energiák. Inspiráljuk egymást, nehezebb időszakokban erőt merítünk a többiek lelkesedéséből és abból, hogy a félegyháziak értékelik a törekvéseinket. Fantasztikus élmény, amikor együtt örül a város egy díszkivilágításnak, egy szépen sikerült virágoskertnek, egy közös sikernek… hogy mindenki találhat valami okot arra, hogy büszke legyen Félegyházára.

– Ha egy valamit kérhetne a városlakóktól, mi lenne az?

– Hogy továbbra is bízzanak bennünk. A polgármesteri hivatalban azt valljuk, hogy nincs kicsi és nagy ügy. Bár egyik percben talán milliárdos beruházás részleteiről kell dönteni, a másikban az új tulipánhagymák színéről, majd egy szociális lakásbérlő tartozásáról… számunkra mindegyik ügy fontos. Mi több, abban a pillanatban minden másnál fontosabb. Nem lehet minden hiányt orvosolni, minden problémát megoldani, minden hiányosságot felszámolni, és bizonyos döntések megosztják a város közvéleményét. Ez elkerülhetetlen. Mégis azt kérem a félegyháziaktól, hogy bízzanak egyenességünkben és jobbító szándékunkban! Mert lehet másként gondolkodni, és más utakon keresni egy-egy ügy megoldását, de a célunk közös: Félegyháza boldogulása, amely összehoz és összekovácsol minket.


 

Kövessen minket a Facebookon is!