Gazdaság 2017. december 15. 11:30

Támogatással fejleszt a Marillen Kft.

Képgaléria
Támogatással fejleszt a Marillen Kft.
A Marillen Gyümölcsfeldolgozó Kft. 1993 óta tevékenykedik Kiskunfélegyházán. Gyümölcspüré, gyorsfagyasztott gyümölcs, sütőipari töltelék gyártásával és friss gyümölcs értékesítésével foglalkoznak. A gyümölcspürét gyümölcslékészítéshez, lekvár és sütőipari alapanyagként használják vásárlóik.

Szokásos termékeik a meggy, kajszi- és őszibarack, szilva, körte, alma, birs és bogyós gyümölcspürék, valamint sütőtök és sárgarépapüré, amelyeket hordós kiszerelésben, évi kb. 4-5 ezer tonna mennyiségben állítanak elő.

1998-ban építették hűtőházukat, amelyet azóta több ütemben is bővítettek. Évente mintegy 800-1000 tonna gyorsfagyasztott magozott meggyet, kézi felezett kajszibarackot, felezett szilvát és sütőtökkockát gyártanak és értékesítenek, többségében exportra. Az előállított gyorsfagyasztott gyümölcsöket ipari kiszerelésben értékesítik. Termékeik sok élő munkával, extra igényeknek megfelelően, kiváló minőségben készülnek. Termékeik felét országon belül, másik felét külföldre értékesítik.

Az eddigi fejlesztések zöme a gyümölcspüré-gyártás fejlesztését célozta, amely árbevételük zömét adta. 2016-ban pályázatot nyújtottak be a gyorsfagyasztottgyümölcs-gyártás kapacitásának növelésére és a mélyhűtő tárolótér bővítésére, amelyet sikeresen megnyertek.

A gyümölcsök érésének időbeni összeesése miatt ezeket a termékeket eddig csak úgy tudták legyártani, ha máshol béreltek fagyasztási kapacitást és hűtőtárolási helyet. Ez nem csak szállítási költséget, hanem kiszolgáltatottságot, több logisztikai feladatot és minőségromlási kockázatot is jelentett.

A nyári időszakban általában telítettek a mélyhűtő tárolók. Ezért kénytelenek voltak a félkész gyorsfagyasztott termékeiket tőlük 100-200 km-re tárolni, hiszen a leszerződött termékek elszállítása folyamatosan az egész év során történik meg. A fenti okok miatt tűzték ki célul, hogy fagyasztókapacitásukat 1,5 tonna/óra teljesítményűre, mélyhűtő tárolási helyüket pedig több mint 500 tonnával növelik.

A fejlesztés megvalósulásával vevőiket teljes körűen ki tudják szolgálni, másrészt ez a profil is jövedelmezőbbé válik a feldolgozás volumenének növekedése miatt.

Harmadik fontos tevékenységük a sütésálló sütőipari töltelék gyártása, nagy kiszerelésű értékesítése. Ezeket a termékeket saját maguk által előállított gyümölcsvelőkből készítik. Sütőipari cégek és cukrászatok jelentik a vevőkörüket. Jelenleg sárgabarack, meggy és juhar ízben készítik töltelékeiket.

Negyedik profiljuk a friss és hűtött gyümölcs hűtőházból történő értékesítése.

Az új fejlesztés megvalósításához a beruházási költségek 50 százalékát támogatásból kapják. Reményeik szerint a közbeszerzést elnyert ELŐSZER Kft. 2018. májusáig végez a kivitelezéssel, és az új gyümölcsfeldolgozási-szezont már a kibővített hűtőházban kezdhetik meg.

 

Kövessen minket a Facebookon is!