Gazdaság 2017. december 16. 07:30

Félegyházi Pékség – Tartalmas óév, még izgalmasabb új év

Félegyházi Pékség – Tartalmas óév, még izgalmasabb új év
Nem csak városunk egyik legnagyobb munkaadója, de 3 kiskunfélegyházi pékség-kávézóval is jelen van mindennapi életünkben. Egyre növekvő üzlethálózatukban a Félegyházi kifli lassan országosan ismert fogalommá válik, legújabb GrandSuti termékeik pedig nagyon gyorsan belopták magukat a vásárlók szívébe. Rangos elismerések, magas színvonalú üzletek, és ami a legfontosabb, finom péksütemények kapcsolódnak hozzájuk. A lassan véget érő idei évről és a jövőről Csikász Jánossal, a Félegyházi Pékség Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Kezdjük az üzletekkel. Másodszorra kapták meg az Év boltja elismerést. Hogyan történt a kiválasztás?

– Valóban, idén tavasszal Kecskeméten található első Piknikség üzletünket választotta ki a szakmai zsűri az Év boltja 2017 verseny szakbolt-pékség kategóriában. A versenyt évek óta az Élelmiszer szaklap hirdeti meg az élelmiszer kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozások számára. A nevezésnél beadott pályázatokat elismert szakemberek bírálják el és ez alapján választják ki a díjazottakat. A kiválasztásnál figyelembe veszik az üzlet kialakítását, funkcionalitását, vevőközpontúságát, termékkínálatát, az arculat egységét és a fenntartható megoldásokat.



Egy másik rangos szakmai díjjal is kitüntették Önöket, októberben vehették át a Magyar Formatervezési Tanács által létrehozott Design Management Díj elismerő oklevelét. Hogyan kerül egy kiskunfélegyházi pékség a hazai formatervezők és design szakemberek világába?

– A Magyar Formatervezési Tanács 2009-ben alapította a díjat azzal a céllal, hogy elismerje a hazai vállalkozások designtudatos tevékenységét. Célja, hogy bemutassa, hogyan növelheti egy gazdasági szervezet a hatékonyságát, versenyképességét a designtudatos szemlélet és a design szakszerű alkalmazásával. Három év kemény munkája teljesedett ki ebben az elismerésben. 2014-es arculatváltásunk óta nem csak logónkat és cégnevünket, de az üzletek kialakítását, megjelenését, a termékek csomagolását, a gépkocsiparkot, a kommunikációs csatornákat, sőt a dolgozók képzését is megváltoztattuk. A designtudatos viselkedés eredménye, hogy legtöbb üzletünk ma már nem kenyérboltként funkciónál, hanem a hozzánk belépő vásárlók érzékeire és érzelmeire is hat.



Megújult és újonnan nyitott pékség-kávézóink biztos találkozópontként működnek az otthon-iskola-munka-otthon vonalon. Úgy érezzük sikerült bebizonyítanunk: a tömegfogyasztásra szánt termékeknek nem kell elveszíteni házias jellegüket és nem feltétlenül járnak együtt a nagyüzemi jelleggel. Kellő odafigyeléssel egy sok üzletből álló értékesítési hálózat is hordozhat egyediséget és helyspecifikus jelleget az üzleteknél. Egy-egy üzlet kialakításánál nagy tekintettel vagyunk az adott város, az adott építési mikrokörnyezet sajátosságaira, illetve korszakból eredő jellemzőire is.

Ezt az irányvonalat valósították meg a piac mellett a Petőfi-téren, sokunknak csak „Duttyán”-ként ismert üzlet kibővítésével is?

– Igen. Almárkánk, a Piknikség egy új szemléletű üzletmodell, nosztalgikus környezetben közösségi találkozópontként működik. Ezt szerettük volna megvalósítani Kiskunfélegyházán is, hiszen mi is itt éljük mindennapjainkat, szerettük volna, ha „szülővárosukban” is létre tudunk hozni egy Piknikséget. A szomszéd kocsma megszűnésével nem is gondolkodtunk rajta sokat, tudtuk, hogy a piacnál 2006 óta működő üzletünket szeretnénk átalakítani. Az üzlet belső kialakításában és megjelenésében teljes mértékben a Piknikség vonalat képviseli. A külső megjelenés a város vezetésével történt szoros együttműködésben alakult ki. A míves kirakatokat a műemlékvédett épület eredeti tervein szereplők szerint állítottuk vissza, grafikus tervezőink pedig ehhez illeszkedően alakították ki külső megjelenésünket, melyet a város főépítészével is egyeztettünk.

Tervezik a harmadik kiskunfélegyházi üzletük átalakítását is?

– Természetesen, szeretnénk, ha előbb-utóbb minden üzletünk a megújult arculattal képviselné cégünket. A dr. Holló Lajos u. 27. szám alatt található üzletünkön bár a külső megjelenés már megváltozott, a jövő évben szeretnénk a belsőt is átalakítani. A tervezés már folyamatban van, bízunk benne, hogy minél hamarabb neki tudunk kezdeni a felújításnak. Terveink szerint ott is egy pékség-kávézót alakítunk ki, a hozzánk betérők ott is kiszakadhatnak majd egy pillanatra a mindennapi rohanásból.

Jelenleg hány üzletük van összesen? Idén került-e fel új városban Félegyházi Pékség cégér?

– Dél-kelet és Közép-Magyarországon 36 városban 86 saját üzletben várjuk a vásárlóinkat, de termékeink számos üzleti partnerünknél is kaphatók. Az idei évben első üzletünket nyitottuk meg Pakson, ahol nagy örömmel fogadták a félegyházi termékeket, e mellett pedig új üzletet nyitottunk Szolnokon, Dunaújvárosban és Hódmezővásárhelyen.

Várható mostanában újabb üzletnyitás?

– December elején álltunk neki egy teljesen új ceglédi üzlet kialakításának, várhatóan februárban meg is nyitjuk az üzletet. Folyamatosan kutatjuk a lehetőségeket, mellette pedig meglévő üzleteink felújítására is koncentrálunk. Szeretnénk, hogy minden egyes üzletünkben ugyanolyan környezetben és maximális kiszolgálásban részesülhessenek vásárlóink.



Hány eladó szükséges ennyi üzlet ilyen színvonalú működtetéséhez?

– Annyit mondhatok, hogy sok, de büszkék vagyunk arra, hogy 100%-ban magyar tulajdonú családi vállalkozásként ma már mintegy ezer munkatársunkkal dolgozunk azon nap, mint nap, hogy vásárlóinknak kiváló minőségű kenyeret és péksüteményeket készítsünk, üzleteinkben pedig magas színvonalú kiszolgálásban részesüljenek.

Ezek szerint a pékségben is jó sokan dolgoznak.

– Sokan vagyunk, a rendelésfelvételtől kezdve, termékek elkészítésén és a szállításon át, az üzletekben sütött kakaós csiga vásárlókhoz jutásáig nagyon sokan tesznek hozzá ahhoz, hogy mindez zökkenőmentesen megtörténjen. Ez persze nem egyik napról a másikra történt, sok év és még több tapasztalat kellett ahhoz, hogy mára egy jól működő szervezetet működtessünk. Üzleteink felújításával nem csak a vásárlóknak, de saját munkatársainknak is európai színvonalú munkahelyet szeretnénk teremteni.  Ugyanez igaz központi üzemünkre is. Azt hiszem, mára kijelenthetjük, hogy az elmúlt évek beruházásaival európai színvonalú gyárat és európai színvonalú munkahelyeket sikerült létrehoznunk. Szeretnénk, hogy munkatársaink, akik napról napra az általunk kitűzött célokért, velünk együtt dolgoznak, jól érezzék magukat nálunk. Az elmúlt 2 évben megvalósítottuk életünk eddigi legnagyobb beruházását, de nem csak kapacitást növeltünk és gépeket vásároltunk, hanem a mindennapi munkát is szerettük volna kényelmesebbé tenni. Új öltözőket építettünk, új étkezőt adtunk át a dolgozóknak, új irodákat hoztunk létre. Jövőbeni terveink között is első számú helyen szerepel a dolgozók kényelmének és a munkahelyek színvonalának növelése.

Igaz, hogy az üzemben dolgozók már zene mellett végezhetik a munkájukat?

– Igen, december elején egyfajta karácsonyi ajándékként dolgozóink számára a teljes üzemet felszereltük speciális hangszórókkal és ma már zene szól kifligyártás közben. Ezzel is a monoton munkafolyamatokat szerettük volna egy kicsit megtörni, és kényelmesebbé tenni munkatársaink számára a nálunk töltött időt.

Nyakunkon az ünnepek, Régimódi bejgli idén is kerül a karácsonyi asztalokra?

– Ha rajtunk múlik, akkor biztosan. A sütőiparban két kiemelten fontos ünnep van, a húsvét és a karácsony. Nálunk a karácsonyi készülődés már augusztus végén elkezdődik, szeretnénk mindent megtenni azért, hogy a bejglik minősége tökéletes legyen, ezért már akkor próbasütéseket végzünk.



Célunk, hogy olyan minőségi bejglit gyártsunk, amelyre mindenki azt mondja: ennél jobbat csak a nagymamája tud sütni. Bár bevált receptúrák alapján dolgozunk, minden évben addig teszteljük, hogy biztosan a legjobbat adjuk ki a kezünkből, olyat, amit mi is szívesen felvágunk szenteste a családnak. Az idő bennünket igazol, az első évi 13 ezer darab után, idén ismét rekordmennyiséget, több, mint 200 ezer darab bejglit adunk el.  

Úgy tűnik 2017 valóban egy nagyon tartalmas év volt az Önök számára. Jövőre megpihennek, vagy ugyanilyen hévvel dolgoznak tovább?

– Mi a folyamatos fejlődésben hiszünk és abban, hogy ez egy olyan maraton, aminek nincsen vége, de folyamatosan az élen kell haladni. Az elmúlt 16 évben az ország legnagyobb kapacitású friss pékárut gyártó üzemét hoztuk létre a 2001-ben 20 fővel vegetáló kenyérgyárból. Első üzletünket is akkor nyitottuk Kecskeméten, ma csak a saját üzleteinkben naponta 40 ezer vásárló választ minket. Vannak céljaink, melyeket szeretnénk elérni, és ha elértük, akkor újakat tűzünk ki magunk elé. A piac és a fogyasztási szokások folyamatos változásban vannak, amit saját üzleteinkkel és partnereinkkel együttműködve is szeretnénk lekövetni és minél szélesebb réteget kiszolgálni. Ehhez természetesen az üzem folyamatos fejlesztése és a hatékonyság növelése elengedhetetlen. Idén tavasszal fejeződött be életünk legnagyobb beruházása, mellyel kapacitásunkat, hatékonyságunkat és termelőterületünk nagyságát is növeltük. Jövőre a következőt tervezzük, ami meghaladja az előzőt is, mert azt látjuk, hogy van helyünk a hazai sütőipar piacán, a vásárlók szeretik a termékeinket, mi pedig szeretnénk, ha a Félegyházi kifli és az itt készült termékek minél több ember számára elérhetőek lennének nap, mint nap. Bízunk benne, hogy ez nem csak minket tölt el büszkeséggel, de a várost is.



Cégünk nevében ezúton is szeretnénk egész Kiskunfélegyházának örömteli ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánni!

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!