Kitekintő 2014. július 4. 19:38 Forrás: MTI

Orgoványi takarék - Az MNB visszavonta az engedélyt a betétesek biztonsága érdekében

Orgoványi takarék - Az MNB visszavonta az engedélyt a betétesek biztonsága érdekében
Az MNB visszavonta az orgoványi takarék engedélyét, a betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta az integrációs rendszerből az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet - közölte a jegybank az MTI-vel pénteken.

A közlemény szerint a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete azért zárta ki az integrációs rendszerből az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet, mert a Takarékbank Zrt. vizsgálata súlyos, a betéteket veszélyeztető hiányosságokat tárt fel a takarékszövetkezetnél.

Az Országos Betétbiztosítási Alap a törvényi előírásoknak megfelelően kártalanítja a betéteseket - áll a jegybanki közleményben.

Az MNB tájékoztatása szerint amennyiben az integrációs rendszerből kizárnak egy takarékszövetkezetet, a szövetkezeti integrációról rendelkező törvény alapján az MNB-nek vissza kell vonnia a kizárt takarékszövetkezet engedélyét. Az erről pénteken közzétett határozat a jogszabályi előírás alapján 8 nap múlva válhat hatályossá.

A jegybank ezzel párhuzamosan 2014. július 4-étől felügyeleti biztosok kirendeléséről is döntött, illetve a rendezett kártalanítás érdekében betét- és forráskifizetési tilalmat rendelt el.

Az MNB egyúttal megtiltotta a takarékszövetkezetnek újabb kockázatvállalással járó ügyletek kötését, vagy hitel- és kölcsönszerződésben foglalt határidők meghosszabbítását. A felügyeleti biztosok pénteken átvették a szövetkezeti hitelintézet irányítását az igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelő működésről.

Az MNB engedély-visszavonó határozatának hatályossá válását követően az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnél még meglévő likvid eszközök mértékéig a betétállományt állomány-átruházással a Takarékbank Zrt. veszi át, illetve igény esetén kifizeti a betéteseknek a szövetkezeti integrációs törvény alapján. Az ezen felüli betétösszegeknél az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn belül akár 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján.

Az jegybanki közlemény szerint az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet mintegy 28 ezer betétessel rendelkezik, működési területe Bács-Kiskun megye egy régióját öleli fel. A takarékszövetkezet mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése ugyanakkor 2014. május 31-én a hitelintézeti szektorban nem érte el a 3 ezreléket sem. A takarékszövetkezeti szektor helyzete - ellentétben ezen egyedi intézménnyel - prudenciális szempontból összességében stabil.

Kövessen minket a Facebookon is!