Helyi hírek 2017. december 20. 09:30 Forrás: MTI

Húsz év után újra képzünk katonai pilótákat

Húsz év után újra képzünk katonai pilótákat
Húsz év után újraindul Magyarországon a katonaipilóta-, illetve légiirányító-képzés a Nemzeti Közszolgálati egyetemen, illetve a szolnoki légi bázison – mondta a szolnoki helikopterbázis parancsnoka a köztévében.

Fotó: MTI - Mészáros János  - Török Péter kiképző (balra) és Radnai Ádám pilótajelölt egy Zlin Z-242L gyakorló repülőgép fedélzetén a szolnoki helikopterbázison, 2017. november 14-én. Két évtized után újraindul a hazai felsőfokú pilótaképzés a 2018/2019-es tanévtől a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán.

A képzés beindítását, a leszerelő katonai pilóták pótlása, illetve az új repülőeszközök hadrendbe állítása teszi szükségessé. A négyéves képzés után a hallgatók vadászpilótává, szállítógép- és helikopterpilótává válhatnak. Kétéves általános tanulmányokat követően Szolnokon kapnak gyakorlati képzést a hallgatók. Ott 220 órás repülési tapasztalatot szereznek a diploma megszerzéséig – tette hozzá.

A pilótaképzés 15-20 hallgatóval indul 2018-ban.A bejutás legfontosabb feltétele a kifogástalan egészségi állapot. A háromnapos vizsgálatot Kecskeméten végzi a honvédség orvosi bizottsága.


 

Kövessen minket a Facebookon is!