Helyi hírek 2017. december 20. 12:00

A töltött káposzta és a rendőri intézkedés

A töltött káposzta és a rendőri intézkedés
Őrület, hogy mit teszünk magunkkal ezekben az ünnepváró napokban! Helyt kell állni a munkahely év végi pörgésében, az otthon utolsó rejtett zugának takarításában, az ajándékok beszerzésében, és persze kell töltött káposzta, zserbó, aprósütemény, mézeskalács és bejgli is. De megvenni kínos. Saját sütésűt kell az ünnepi asztalra tenni!

Ezer meg egy elvárás, amit nem mások, hanem mi magunk támasztunk, garantáltan csalódottá és ronggyá fáradttá téve magunkat. Hogy aztán a Szenteste röppenő pillanatai után kapva ismét azt kérdezzük magunktól: hát ennyi volt?

Mindezt magam is éppen így teszem. S hogy ez mennyire nincs így jól, arra a keddi piacnapon nyílt fel a szemem, amikor két számomra halaszthatatlannak ítélt teendő között elugrottam kedvenc savanyúságos bácsimhoz. Muszáj, hogy tőle vigyem az alapanyagot, mert édesanyám ránézésre megmondja a színéről, ha máshonnan való. A perceim ki voltak számolva, így a rövid utat kocsival tettem meg. És hibáztam. A rend félegyházi őrei szerint komoly közlekedési vétséget követtem el, amit én – lelkem rajta – észre sem vettem. Ez persze nem ment fel a felelősség alól.

A forgalmas piactér mellett utol is ért a törvény keze: a két fiatal rendőr igazoltatott, és fejemre olvasva vétkemet, komoly bírság kiszabását helyezve kilátásba. Nem álltam ellen, belenyugodtam, hogy az ajándékokat idén elviszi a töltöttkáposzta. Már éreztem a számban a megkeseredett falatot. Együtt várakoztunk a rend szigorú őreivel, míg kollégájuk a helyszínre érkezett a szondával, amit a piacnapi forgatagában szégyenkezve fújtam a bámészkodókkal teli parkolóban. Közben az egyenruhába öltözött két fiatal fiú hivatalból szigorú arca egyre enyhült. Szinte láttam, amit fejükben megjelenik édesanyjuk, aki talán éppen most rohan a piacra 60 forintos tojást venni, mert a legjobbat akarja az ünnepi asztalra tenni. A „nagyon szigorú” szóbeli figyelmeztetést már ezzel a pillantással olvasták a fejemre.

Sok mindent kaptam ettől a pillanattól. Többek között az érzést, hogy mennyire jó, felszabadító és ugyanakkor felelősségteljes megélni a megbocsátást. Talán teszek is belőle a karácsonyfa alá egy jó nagy adaggal. Kezdhetném mindjárt magammal, megbocsátva, hogy idén talán nem lesznek tökéletesek az ünnep külsőségei, de felszabadulok saját elvárásaim súlya alól. Egy valamiből viszont nem engedek: töltött káposztának lennie kell. A két félegyházi rendőr is eszembe jut majd róla az ünnepi asztalnál, akik megmutatták, hogy a karácsony szelleme ott él a lelkünkben. És ha megérint, még az egyenruha alatt dobogó szívet is megenyhíti.

Tóth Timea

 

Kövessen minket a Facebookon is!